Gebeliğin ilk haftaları, anne adayları için heyecan verici aynın zamanda belirsizliklerle dolu bir süreçtir. 2, 3, 4 haftalık hamilelik dönemlerinde vücutta birçok değişiklik meydana gelir ayrıca bu süreçte bazı erken belirtiler de ortaya çıkar. 1 aylık bir bebek anne karnında hızlı bir gelişim göstermeye başlar. Peki, bu dönemde hangi belirtiler görülür ve anne karnındaki bebek nasıl bir gelişim gösterir? İşte gebeliğin ilk haftalarına dair tüm merak edilenler…
Bebeğin ve plasentanın gelişiminden sorumlu olan ilk aydaki hormonsal değişiklikler size çeşitli rahatsızlıklar verebilir. Bazı kadınlar sersemlik, baş dönmesi ve nefes darlığı hissedebilir. Ayrıca tıkalı burun, yorgunluk ve mide bulantısı ve sürekli idrara çıkma isteği de görülebilmektedir.
Diğer belirtiler şunlardır:
Adet dönemindeki gecikme en belirgin hamilelik belirtisidir.
Sabah bulantısı
Hassas, şişmiş ve ağrıyan göğüsler
Kramp girmesi
Belde ağrı ya da tutulmalar
Yemekten tiksinme ya da aşerme
Hafif kanama ya da kan damlaları (yerleşme kanaması)
Şişkinlik
Kokulara karşı hassasiyetin artması
Değişken ruh hali
Baş dönmesi veya bayılma
Aşerme
Artan bazal metabolizma sıcaklığı
Hamile kadınların, protein, mineral ve vitamin bakımından zengin dengeli bir beslenme düzeni izlemesi gereklidir. Bebeğin 9 ay boyunca sizin yediklerinizden besleneceğini aklınızdan çıkarmayın. Hamile kadınlar özellikle şu besinlerin tüketimine özen göstermelidirler:
Folik Asit
İlk haftadan itibaren gelişmeye başlayan cenin için çok önemli olan temel bir vitamin kaynağıdır çünkü doğuştan olan hastalıkların engellenmesinde(merkezi sinir sisteminin oluşumuna katkı sağlayarak) büyük rol oynar. Hamile bir kadın günde ideal olarak 400mg folik asit almalıdır. Her ne kadar doktorunuz size folik asit hapları ve takviyeleri vermiş olsa da, folik asit alımını yediklerinizle de artırmanız gerekebilir çünkü hem embriyonun gelişimi hem de hamilelik süreci için oldukça önem taşımaktadır. Portakal, patates, brokoli, kuşkonmaz, yumurta, fasulye, yeşillikler vs. folik asit bakımından zengin besinlerdir.
B6 Vitamini
Bu vitaminin alımı hamileliğin ilk ayı için çok önemlidir çünkü mide bulantısı ve kusmayı önlemeye yardımcı olur. Mide bulantısı/kusma genellikle en büyük sorundur ve hamilelerin çoğu bu durumun farklı aşamalarından mustariptirler. Bu sorunu çözmek için vitamin hapı almak yerine, yediklerinize B6 vitamini içeren besinler ekleyebilirsiniz mesela tam buğdaylar, somon balığı, fıstık ezmesi, muz, ceviz vs.
Süt Ürünleri
Hamilelik sürecinde ekstra kalsiyum almak bebeğin hem merkezi sinir sistemi hem de kas ve iskelet sisteminin gelişmesi açısından önemlidir. Hamilelikte hipertansiyon ve preeklampsi oluşumunu engeller. Yağsız ya da yarım yağlı süt ve yağlı veya yağsız yoğurt, yarı sertleştirilmiş peynir tavsiye edilmektedir.
Demir Bakımından Zengin Besinler
Demirin anne ve fetüs için düzenli kan akışını sağlayan sihirli bir vitamin olduğu yaygın olarak bilinmektedir. Fetüs, oksijen ve besinlerin aktarılması için demiri yüksek bir kan akışına ihtiyaç duyar. Doktorunuz hamileliğin 4. Ayına kadar demir hapları yazmayacağı için, yediklerinize demir bakımından yüksek besinleri eklemenizde fayda var. Bunun için şu besinleri tüketebilirsiniz: pancar, yulaf ezmesi, kepek, ton balığı(konserve), fasulye, kuru meyveler, tavuk ve koyun eti.
1.Hafta
Hamilelik, son adet gününüz ile başlar. Hamileliğinizin ilk haftası adet gördüğünüz haftadır. Bu zaman zarfında vücudunuzda bir değişiklik görülmez.
2.Hafta
Hamileliğin 2.haftasında yumurtalıktaki folikül ve yumurtlama denilen süreç içinde yumurta halini alır. Daha sonra bu yumurta, yumurta kanalına ilerler. Eğer hamile kalmak istiyorsanız, yumurtlama döneminden birkaç gün önce ve bir gün sonra cinsel ilişkiye girerek bu şansı arttırabileceğinizi unutmayın.
3.Hafta
Sperm ve yumurtalar, döllenmiş bir yumurta oluşturmak için döllenerek birleşirler. Döllenmiş yumurta dölyatağına yerleştiği zaman, hamilelik başlar.
4.Hafta
İlk ayın sonlarına doğru, bebeğiniz yaklaşık bir tüy kadar hafif ve 4mm ya da 1 inçin çeyreği kadar büyüklüktedir. Bu zamana kadar bebeğiniz bir yaratık gibi görünebilir, boğaz, iç kulak ve göz merceği her ne kadar siz fark etmeseniz bile çoktan oluşmuştur. Ayrıca, küçük uzuvlar kolları, elleri, parmakları, bacakları oluşturmaya başlar. Bu küçük yaratığın arka kısmından da omurilik oluşmaya başlar.
Rahim ağzına yumurtalar yerleşir.
4. haftada bebeğinizin kalbi ve midesi çoktan oluşmuştur: Bu organ üremesinin başlangıcıdır (Yani diğer temel organların oluşumu)
Kollar henüz belli olmaz.
Sinir sistemi gelişir.
Duyu organları gelişir ve her ne kadar bebeğin ağzı ve burnu henüz oluşmamışsa da bebek “embriyo” olarak adlandırmaya başlanır.
Bu aşamada, bebek göbek bağıyla yumurtanın dış kısmına bağlanan amniyotik kesenin içinde büyümeye başlar.
Bu ayın sonunda bebeğiniz 2 ila 5 milimetre büyüklüğüne ulaşır.