Yeni doğum yapan çoğu anne, bebeğine ne zaman su vermesi gerektiği hakkında araştırmalar yapıyor. Yaz bebeklerinde bu durum daha endişeleri artırıyor olabilir. 6 aydan önce bebeklere su verilmeli mi, yoksa sadece sütle mi beslemek gerekiyor? Kavurucu sıcaklarda bebek ağladığı zaman ‘Acaba suya mı ihtiyacı var?’ diye düşünebilirsiniz. İşte uzmanların bu konudaki görüşleri…
6 aydan önce bebeklere su verilip verilmeyeceği konusunda uzmanların görüşleri aslında oldukça net: İlk 6 ay boyunca bebeklere su verilmesine gerek yok! 6 aydan önce bebeklere su verilmesinin, bebeklerin gelişimini ve sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini dahi belirtiyorlar.
Uzmanlara göre, yenidoğan bebeklerin böbrekleri suyu süzebilecek durumda olmaz. Hatta sodyum seviyelerinde düşüşe neden olup, su zehirlenmesine bile yol açabileceğini söylüyorlar.Sonucunda bebekte kasılma, titreme ve halsizlik görülebilir.
Bunun dışında suyun bebeklerde besleyiciliği yoktur. Bebek su içtiği zaman karnı dolar ve anne sütünü de bu nedenle reddedebilir. Bu durumda bebekte mineral ve vitamin eksikliğine yol açar. uzun süreli devamı durumunda kilo kaybı yaşanır ve bağışıklık sistemi de zayıflayabilir.
Amerikan Pediatri Akademisi ve Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere, birçok uzman görüşü de, İlk 6 ay sadece ya anne sütü ya da mama öneriyor. Uzmanlar bebeğin su ihtiyacını, sütteki su oranının yeterince karşıladığını vurguluyorlar.
Bebek ishal olursa ya da ateşi çıktıysa belki da fazla sıvıya ihtiyaç duyulabilir. Fakat öncelik yine sütten yana olmalı. Su verilmeden önce mutlaka çocuk doktoruna danışılmalı ve ona göre verilmeli.
6 aydan daha küçük bebeklerin anne sütü ya da ayına uygun olan mama ile beslenmesi öneriliyor. Suya ihtiyaçlarının olmadığı görüşünü savunan uzmanlar, zaten anne sütü ya da mamalarının, bebeklerin besin ve sıvı ihtiyacını karşıladıklarını söylüyorlar.