Sadaka-i fıtr olarak da bilinen fitre, ihtiyacı olan eşyadan ve borçlarından fazla olarak, nisap miktarına malik olan Müslümanların Ramazan ayında vermesi vacip olan bir ibadettir.
Ramazandan önce de fitre vermek caizdir. Hanefi mezhebinde evla olanı bayram namazından önce vermektir.
Peki fitre ne kadar? Ne zaman ve kimlere verilmeli?
Fitre miktarı her yıl, seneden seneye değişmez.
Fitre vermek isteyen Müslümanlar, fakirlere asgari olarak 1750 gram buğday veya un yahut 3500 gram arpa, kuru üzüm veya hurma verebilir.
Bir kişinin fitresi olarak her gün için değil, bir ay için yarım sa’ buğday veya un, yahut bir sa’ arpa, hurma veya kuru üzüm verilir. Yarım sa ölçek, ihtiyatlı olarak 1750 gramdır. 1750 gram buğday veya un yahut 3500 gram arpa, kuru üzüm veya hurma verilir. Ya bu ürünlerden birini veya tutarını vermek gerekir. Her sene, (Bu yıl fitre kaç lira?) diye sormaya lüzum yoktur.
Bunların dışında, fitreyi bu miktarların değeri kadar gümüş veya altın olarak da verilebilir.
2 kilo un satın alıp fakir bir Müslümana bunu versek fitre verilmiş olur.
Zayıf kavle göre sadaka-i fıtr kağıt para olarak verilebilir. Örneğin 2 kilo un fiyatı neyse bu para fakir bir Müslümana verilebilir. Ancak zayıf kaville amel etmek yerine sadaka-i fıtrayı un, buğday, arpa, kuru hurma veya kuru üzüm olarak vermek daha uygun olur.
Sadaka-i fitr Ramazan-ı şerif ayı içerisinde veya Ramazandan önce yahut bayramdan sonra verilebilir.
Bayramdan önce vermek müstehaptır.
Fitre usül ve füruya verilemez.
Usül, anne-baba, bunların anne babaları, dede ve büyük anneler. [Annesinin annesi ve babanın annesi ve bunların da anneleri, babaları.]
Füru ise, evlatlar, bunların çocukları ve torunlarıdır.
Kardeş, kardeş çocukları, hala, teyze, dayı, damat gelin, kayınvalide, kayınpeder, süt kardeşler, süt anne, süt baba usül ve fürudan değildir. Bunlar fakirse bunlara da verilebilir.
Sadaka-i fitr buğday, un, arpa, kuru üzüm ve hurmadan verilebilmektedir.
Buğday ve unda 1750 gr, arpa, kuru üzüm ve hurmada ise 3500 gramdır.