Erzincan’ın yöresel lezzetleri arasında yer alan tandır ketesi, sahur sofralarının olmazsa olmazı olarak karşımıza çıkıyor. Erzincan’a özgü, yöresel bir lezzet olan tandır ketesi ustaları tarafından özenle hazırlanıp satışa sunuluyor. Ramazan ayıyla birlikte daha fazla ilgi gören tandır ketesi, ustalar tarafından fazla mesai harcanarak yapılıyor. Kete ustası Kezban Nalbant, keteyi nasıl yaptıklarını anlattı. İşte tandır ketesinin yapılışına dair detaylar…
Tandır ketesi Erzincan’a özgü, yöresel bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor. Geleneksel olarak sacda ya da tandırda pişirilen bu kete, özellikle kahvaltılarda ve çay saatlerinde sıklıkla tercih ediliyor. Kavrulmuş un ve yağlı hamurdan yapılan tandır ketesi, tok tutucu özelliğiyle de sahur sofralarının olmaz olmazı olarak tüketiliyor.
Doğu Anadolu Bölgesinin ve özellikle de Erzincan’ın yöresel lezzetlerinden biri olan tandır ketesi, Ramazan ayında da sıkça tercih ediliyor. Özellikle sahur sofralarından eksik olmayan tandır ketesi, tereyağı, süt, un, tuz ve mayadan hazırlanan hamurdan elde ediliyor. Tandır ketesi, tok tutucu özelliğiyle Ramazan ayında sahur sofralarında Erzincan’daki vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor.
Kete ustaları, Ramazan ayı dolayısıyla fırınlarda yoğun mesai harcıyor. Sahura özel kete üreten işletme sahipleri, yaptıkları ürünleri kargo aracılığıyla il dışına da gönderiyor. Ramazan ayının gelmesi ve keteye olan talebin artış göstermesiyle birlikte imalathanelerde de yoğun mesai başladı. Normal zaman dışında Ramazan ayında daha fazla mesai harcayarak vardiyalı olarak çalışan ustalardan Kezban Nalbant keteyi nasıl yaptıklarını anlattı.
Kete ustası Kezban Nalbant, açıklamalarında: “Erzincan’da ketemiz her zaman yapılıyor ama Ramazan dolayısıyla daha çok talep olduğu için daha çok çıkarıyoruz keteyi. Önden tandır ekmeğimizi çıkarıyoruz. Ardından ketemizi çıkarıyoruz. Dışarılara da sipariş yolluyoruz. Ketemizi akşamdan süt, tereyağı, maya, un onları birbirine katıyoruz. Yoğurup kütlüyoruz. Sabah erkenden geliyoruz. Keteyi açıyoruz. Keteyi açtıktan sonra ön planda ekmek olduğu için önce ekmek açılıp pişiyor. Peşine de ketemizi vuruyoruz. İstenilen yerlere de siparişimizi gönderiyoruz.
Ketemizin bir güzel yönü de geceleri sahur da tok tuttuğu için genel de sahur için alıyorlar. O yüzden de ketemizi geç çıkarıyoruz. Sahurda yesinler diye. Ketemizin cevizlisi var. Sıvı yağlısı var. İçsizi var. Bol içlisi var. İsteğe göre yapıp ketelerimizi sipariş gönderiyoruz. Niyetli olduğumuz için sıcakta çalışmak da bizim iççin zor oluyor.” ifadelerine yer verdi.