Gündelik hayatımızda pek çoğumuzun özellikle de yanında turşu varken bayıla bayıla yediği kuru fasulye, ağızda bıraktığı muhteşem tadıyla tam anlamıyla damak çatlatan lezzetlerdendir. Mis gibi tereyağlı bir pirinç pilavının yanına giden kuru fasulyeye kimse kolay kolay hayır diyemez elbette! Ancak, midesi hassas olan kimseler hariç!
Yedikten sonra gaz yapıp midede rahatsızlık vermesi hissi nedeniyle bazılarımızın korkarak yediği, bazılarının da lezzeti galip gelip ‘ne olacaksa olsun’ diyerek nefsine yenilmesiyle tüketilen kuru fasulyenin aslında doğru pişirildiğinde gaz yapmadığını biliyor muydunuz?
Kuru fasulyeyi çok seviyor ancak gaz yapıyor diye tüketmemeye çalışıyorsanız, sizlere müthiş bir püf noktamız var! İşte kuru fasulyenin gazını alan o yöntem…
Nohut ya da fasulye gibi gıdaları pişireceğiniz zaman önceki günden ıslamanız şarttır. Haşlama sırasında ise suyun üstünde beliren köpükleri gördükçe atmalısınız. Böylelikle gaz sorunun önüne geçmiş olabilirsiniz.
Kuru fasulyenin gaz yapmasını önlemenin bilinen bir diğer metodlarından birisi de kimyon ya da onunla benzer işlevi gösterecek olan kekik baharatıdır. Bir çay kaşığı miktarında kimyon ya da kekik atmak bile işinizi görebilir. Kimyon bağırsaklardaki gaz sıkışmasını önleyerek sonrasında oluşabilecek önüne geçecektir.
Bir diğer alternatif ise yemeğe karbonat ya da patates eklemektir. Karbonat fasulyelerin daha çabuk yumuşamasını sağlayarak gazı da önleyebilir. Ancak gaz sorununu kaldırmak uğruna karbonat ile fasulyedeki vitamin ve minerallerin ölmesini istemeyeceğimizden pek tercih edilmesi uygun görülmez.
Bunun yerine yemeğe çiğ patates atarak hem gazdan kurtulabilir hem de yemeğinizin besin değerini koruyabilirsiniz.
Toplum içerisinde en sevilen ana yemeklerden biri olan ve bir o kadar da tüketimi konusunda kararsız kalınan yemeklerden birisi de kuru fasulyedir. Vücudumuzun sindiremeyeceği kadar fazla miktarda oligosakkarit isimli şeker moleküllerini bulunduran kuru fasulye, mide ve ince bağırsak tarafından oldukça güçlükle sindirilebilmektedir.
Oligosakkaritlerin sindirimi için enzimlerin yetmemesi sebebiyle nohut ya da kuru fasulye gibi baklagiller tüketildiğinde her zamankinden daha sık gaz oluşumu görülebiliyor.
Bu gaz oluşumunun önüne geçebilmek için ise oligosakkaritleri kalın bağırsağa ulaşmadan önce parçalayabilmek gerekir. Bunu da yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerle sağlayabilirsiniz.