12 saat aç kaldıktan sonra vücudunuzda oluşan değişikliklere inanamayacaksınız!

Karnınız aç olduğunda odaklanamamaktan, dikkat eksikliğinden, işe konsantre olamamak ve beynin çalışmaması gibi şikayetlerde bulunulur. Tam tersine yemek yedikten sonra yorgunluk ve uyku çöker. Günlük veya iş yaşamınızda odaklanma süreci aç karnınayken gerçekleşir. Diyetisyen Büşra Çalışkan 12 saat aç kaldıktan sonra nelerin değiştiğini tek tek açıkladı.

11 Nisan 2025
0 Yorum
12 saat ac kalma

Son zamanlarda açlık orucu diyeti popülerlik kazandı. Birçok insan zayıflamak için açlık orucu diyetini tercih ediyor. 12, 14 ya da 16 saat aç kalıp belli bir beslenme yöntemini seçerek vücudunuzun tüm ihtiyaçlarını karşılamanız gerekir. Bilinçli bir şekilde uygulanması gerekilen yöntemlerden biridir. Bir insanın uzun süre aç durması vücudunda birçok fonksiyonel hareketliliğin daha doğru bir şekilde çalıştığı araştırmalarla da ispatlanmıştı. Diyetisyen Büşra Çalışkan 12 saat aç kaldıktan sonra vücutta oluşan değişimler hakkında bilgiler verdi.

“ZİHİN MİDE EN ÇOK BOŞKEN ÇALIŞIR”

Sabahları uyandığınızda beyin daha dinç ve zinde olur. Beyinsel fonksiyonların sabah saatlerinde daha algılarının açık olmasının sebebi bedenin dinlenmiş olmasıdır. Aç olduğunuzda midenin salgıladığı enzimler vücudunuzda bilmediğiniz birçok noktayı harekete geçirerek düzene sokar. 12 saat aç kalan bir midede gerçekleşen değişimleri Diyetisyen Büşra Çalışkan şu şekilde açıkladı.

“ Açken kafam çalışmıyor ve işime odaklanamıyorum. Ben ne yapmalıyım? Hiçbir şey yapmamalısın. Zihin en çok mide boşken çalışır. Açlık sırasında midede salgılanan grelin hormonu, beyin hücrelerini destekler ve hafızayı güçlendirir. Gözlemleyin, ne kadar çok yemek yerseniz o kadar çok uykunuz gelir ve vücudunuza ağırlık çöker. Beyinde uyku moduna geçer. En iyi alınan kararlar  beyinin konfor alanının dışında ortaya çıkar.”

12 saat aç kaldıktan sonra ne olur


VÜCUT YAĞ YAKIMINA BAŞLAR

Bir birey 12 saat boyunca yemek yemediğinde yağ yakmaya başlar. Otofaji, genellikle yiyecek alımının durduğu ve vücudun açlık moduna geçtiği birkaç saatlik bir süreçte başlar. Araştırmalar, otofajinin çoğunlukla yeme sonrası yaklaşık 12-16 saat sonra başladığını göstermektedir. Örneğin bir akşam yemeğinden sonra sabah kahvaltısına kadar olan açlık süreci otofaji için uygun bir zaman dilimidir. 12 saat aç kalındıktan sonra yemek yemeye başladığınızda vücudunuza vitamin, minarel ve protein desteği sağlayacak besinleri tercih etmeniz daha doğru bir adım olabilir.