Soğuk algınlığı ve grip sezonuna veda ederken, bahar alerjileri yüzünden bir başka burun akıntısı ve hapşırık dalgası daha baş gösteriyor. Saman nezlesinden alerjik rinite ve polen alerjilerine kadar uzanan mevsimsel alerjiler, her yıl artarak bai gösteriyor ve daha uzun süre devam ediyor.
Op. Dr. Bülent Deniz Çuhalı, iklim değişikliğinin alerji sezonlarının kötüleşmesine katkıda bulunan olası bir faktör olduğunu ifade etti. Daha yüksek hava sıcaklıklarıyla, tozlaşan bitkiler daha erken ve daha uzun büyüme mevsimleri yaşayabileceğini ve bunun da daha fazla polen üretmelerine sebep olacağını söyleyen Çuhalı, “İklim değişikliği alerji mevsimini etkiler çünkü polen durumunda, örneğin ilkbaharda yeni çiçeklerin üretilmesinin tutarlı ritmi tamamen dengesizdir. Belirli bir zamanda tozlaşmayan alanlar daha erken tozlaşırken, diğer alanlar daha geç tozlaşıyor” dedi, son yıllarda görülen eğilimin, genel olarak bireylerde alerjik tepkilerde artış ve yaşa bağlı alerjik tepkilerde artış olduğunu belirtti.
Yapılan çalışmaların 2050 yılında her iki kişiden birinin alerjik yapıya sahip olacağını gösterdiğini hatırlatan Op. Dr. Bülent Deniz Çuhalı, daha kötü bir alerji mevsimi geçirecek olsak bile, polen maruziyetini ve alerji riskini azaltmak için uygulayabileceğiniz stratejiler olduğunu, “Bu yıl burun akıntısından uzak kalmak ve baharın tadını çıkarmak için bir rehber var” dedi, tavsiyelerini sıraladı;
Alerji mevsiminde polenin evinize girmesini fiziksel olarak önlemek için kapıları ve pencereleri kapatın. Bazen bu sinir bozucu olabilir çünkü pencereyi açmanın esintisini severiz, ancak gerçek şu ki pencereyi açtığınızda polen ve diğer antijenler/alerjenler dışarıdan içeri girecek ve evinizin içinde olacaktır.
Aşırı nem insanlarda alerjiye, astıma ve romatizmaya yol açar. Mümkünse, poleni ve küf gibi diğer potansiyel alerjenleri evinizden uzak tutmak için klima ünitenizde HEPA filtreleri kullanın.
Bahar temizliği, evinizdeki alerjenleri azaltmak için etkili bir yol olabilir. Mümkün olduğunca objeleri azaltmaya, temiz tutmaya ve tozsuz ortam sağlamaya çalışın. Eğer bir evcil hayvan sahibiyseniz, tüylü dostunuzu yıkamanın zamanı gelmiş olabilir. Evcil hayvanlar kepeklerinden dolayı belirli alerjileri tetiklemekle kalmaz, aynı zamanda eve polen de getirebilirler.
Elleri sık yıkamak, soğuk algınlığı ve grip mevsiminden yara almadan kurtulanlar için çok da zor olmayan bir alışkanlıktır. Virüsler gibi, polen de daha çok ellerinizdedir. Ellerinizi sık sık yıkamak, polenin gözleriniz, ağzınız, burnunuz ve boğazınız gibi hassas bölgelere ulaşmasını önleyebilir.
Gününüzü dışarıda geçirdiyseniz, kıyafetleriniz muhtemelen poleni içeri taşıyacaktır. Poleni saçınızdan ve vücudunuzdan temizlemek için duş alın. Polen yayılmasını sınırlamak için kıyafetlerinizi hemen yıkamayı veya diğer eşyalardan ayrı saklayın.
Mevsimsel polene karşı şiddetli bir alerjik reaksiyonunuz varsa, özellikle polen seviyeleri yüksekse dışarı çıkma riskini almayın. Açık havayı ne kadar sevsek de, eğer sağladığı şeylere karşı çok alerjiniz varsa, mevsim değişene kadar mümkün olduğunca uzak durun.
Mevsimsel alerjiler her yıl bir önceki yıla oranla daha uzun sürüyor ve daha şiddetli geçiyor.
Op. Dr. Bülent Deniz Çuhalı, iklim değişikliğinin büyüme mevsimlerinin uzaması nedeniyle mevsimsel alerjileri etkileyebileceğini söylüyor.
Alerji mevsimi boyunca polen maruziyetini sınırlamak için uygulanabilir adımlar atabilirsiniz. Bunlar arasında sık sık el yıkamak, kapı ve pencereleri kapalı tutmak, günlük polen seviyelerini kontrol etmek ve rahatlama için ilaç kullanmak yer alıyor.