Tavuk eti neden yıkanmaz? araştırılıyor. Tartışmalara noktayı koyan genetik mühendisi yaptığı deneyle olayı açıklığa kavuşturdu. Halk arasında tavukların yıkanıp yıkanmaması konusundaki tartışmalar herkesin aşina olduğu konular arasında yer alıyor.
Yıllardır tartışılan konudur tavuğun yıkanması ya da yıkanmaması. Son zamanlarda özellikle görülen zehirlenme olayları bu konuyu yeniden gündeme taşıdı.
Ev hanımlarından aşçılara hatta şeflere kadar herkesin tartıştığı tavuğu yıkama konusuna bir genetik mühendisi açıklık getirdi. Kimi zaman sağlıkla ilgili endişeler, kimi zaman ise lezzet konusundaki hassasiyetler bu konuyu gündeme getiriyor.
Genetik mühendisi Dilara Sarı, son dönemde yaşanan tavuk döner zehirlenmesi olaylarının ardından konuyu deney yaparak açıkladı.
Mutfak tezgahından tavuğu yıkamadan önce ve sonra örnekler alarak çıkan sonucu karşılaştırdı. Ortaya çıkan fark, sorunun cevabını şaşırtıcı şekilde ortaya koydu.
Çiğ tavuğun içinde barındırdığı bakteriler insan sağlığını ciddi şekilde tehdit edebilecek bir potansiyele sahiptir.
Bakteriler özellikle de mutfak hijyen kurallarına dikkat edilmediğinde ortaya çıkıyor. Hızlı bir şekilde çoğalan bakteriler çeşitli sağlık sorunlarına neden oluyor.
Bu yüzden, tavukları tüketirken dikkatli olmalı ve her zaman tamamen pişmiş olduklarından emin olmalıyız.
Çiğ tavukla temas edildikten sonra eller mutlaka yıkanmalı ve ayrıca mutfak eşyaları da iyice yıkanmalıdır.
Kocaeli’nde geçtiğimiz günlerde yüzlerce vatandaş tavuk döner sebebi ile zehirlenmişti.
İşletmelerin pişmiş dönerler üzerine çiğ olanları eklediği, çiğ olanlardan akan suların ise bu zehirlenme vakalarına hatta ölüme sebebiyet verebileceği ortaya çıkmıştı. Ardından ise konu ile ilgili denetimler başladı.
Tavuk zehirlenmesi, genellikle bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanır. Tavuk eti zehirlenmesinde belirtiler tüketimden 2-12 saat sonra kendini gösterir. Karın ağrısı ve kramplar, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş, halsizlik ve baş ağrısı tavuk zehirlenmesi belirtileri arasındadır.