Olası büyük bir deprem sırasında neler yapılmalı?

İstanbul’da yaşanan son depremin ardından, olası büyük bir depreme karşı hazırlıklı olmanın önemi bir kez daha gündeme geldi. Deprem anında ne yapmalı, nasıl davranmalı sorusu ise birçok kişinin aklını kurcalıyor. İşte hayat kurtarabilecek kritik bilgiler…

23 Nisan 2025
0 Yorum
5 378

İstanbul 23 Nisan Çarşamba günün de art arda gelen depremlerle büyük bir şekilde sarsıldı. Şehir genelinde hissedilen 6.2 büyüklüğündeki deprem olası İstanbul depremine olan korkuları artırdı. Uzmanlar bu bir uyarıdır derken vatandaşlar büyük bir deprem anında nasıl davranmaları gerektiğini tekrardan sorgulamaya başladı. Peki, olası büyük bir deprem esnasında neler yapılmalı? İşte hayat kurtaran öneriler…

DEPREM SIRASINDA NELER YAPILMALI?

1-Soğukkanlı olmak hayat kurtarır

Deprem anında panik yapmak alabileceğiniz kararların yanlış olmasının önünü açar. Bu nedenler ilk kural sakin kalmanızdır. Sarsıntı başladığında hızla ama güvenlice kendinize bir alan bulun.

6 205


2- Hayat üçgenini uygulayın

Hayat üçgeni denen pozisyon, düşme riski olan eşyalardan korunmanın en etkili yollarından biridir. Sağlam bir masa, yatak veya kanepe gibi eşyaların yanına çökerek başınızı kollarınızla koruyarak cenin pozisyonunu alın. Bu sayede düşen cisimlerin oluşturabileceği boşlukta kalabilirsiniz.

3- Pencerelerden ve raflardan uzak durun

Deprem sırsında camların kırılması veya raflardan düşen eşyaların ciddi bir şekilde yaralanmanıza neden olabilir. Bu yüzden raflardan, camlardan ve kitaplık ya da mutfak dolaplarından kesinlikle uzak durmalısınız.

2 799


4- Asansörlerden ve merdivenlerden uzak durun güvenli yerlere koşun

Sarsıntı sırasında kesinlikle asansörden uzak durun. Elektrikler kesilebilir ya da asansör sıkışabilir. Merdiven boşlukları da binanın çökmesi durumunda zarar görecek ilk yerlerden biridir. Bu yüzden bulunduğunuz katı terk etmek yerine içerde güvenli bir noktada durup sarsıntı geçene kadar beklemeniz daha güvenli olacaktır.

5- Açık alandaysanız uzaklaşın

Eğer depreme açık alanda yakalandıysanız binalardan, direklerden ve ağaçlardan uzaklaşarak boş bir alan geçin. Başınızı çantayla veya kollarınızla koruyarak yere çökün.

4 644


6- Araç kullanıyorsanız durun ve içeride kalın

Deprem esnasında araç kullanıyorsanız aracınızı güvenli bir alana çekin ve motoru durdurun. Sarsıntı bitene kadar içerde kalmak dış etkilere karşı daha güvenli olacaktır. Köprü altları, tüneller veya elektrik direklerinin altına durmamaya dikkat edin.

7- Deprem sonrası gaz, su ve elektriği kontrol edin

Sarsıntı geçtikten sonra gaz kaçağı, su sızıntısı veya elektrik kaçağı olup olmadığını kontrol edin. Herhangi bir tehlike seziyorsanız binayı terk eddin ve itfaiye ya da yetkilileri haberdar edin.

7 106


8-Acil durum çantanız hazır mı?

Olası büyük bir deprem ihtimaline karşı hazırlıklı olmalısınız. Evinizde mutlaka acil durum çantası bulundurmalısınız. İçerisinde su, konserve yiyecek, el feneri, pilli radyo, temel ilk yardım malzemeleri ve önemli belgelerin fotokopileri yer almalıdır.

9. Yakınlarınızla buluşma noktası belirleyin

Deprem sonrası cep telefonu hatları kesilebilir. Bu yüzden önceden belirlenmiş bir buluşma noktası olması, aile bireylerinin güvende olduğunu öğrenmek için hayati önem taşır.

3 784


10. Yanlış bilgilere inanmayın

Deprem sonrası sosyal medya ya da mesaj gruplarında dolaşan bilgi kirliliğine karşı dikkatli olun. Sadece resmi kaynaklardan gelen açıklamalara itibar edin

UNUTMAYIN, DEPREM DEĞİL İHMAL ÖLDÜRÜR

İstanbul gibi aktif fay hatlarına yakın bir şehirde yaşarken, depreme hazırlıklı olmak artık bir seçenek değil, zorunluluk. Her bireyin bu konuda bilinçli ve hazırlıklı olması, olası büyük bir felaketin etkilerini azaltmak adına büyük önem taşıyor.