Çiçek ayı ne zaman gerçekleşecek? Çiçek dolunayı nedir ve ne anlama gelir?

Süt(Çiçek Ayı), adını Mayıs ayında Kuzey Yarımküre'de yetişen bol miktardaki çiçeklerden alır. 12 Mayıs 2025 Pazartesi günü gerçekleşecek olan Çiçek dolunayı ( Süt ayı), gece gökyüzünde ay en parlak görünümünde olduğundan adını buradan almaktadır. Peki, Çiçek(Süt) Ayı ne zaman gerçekleşecek? Süt ayı nedir ve ne anlama gelir?

28 Nisan 2025
0 Yorum
Süt(Çiçek) Ayı ne zaman gerçekleşecek Süt ayı nedir ve ne anlama gelir

Eski zamanlara dayanan ve Mayıs ayı geldiğinde gerçekleşecek olan Çiçek Dolunayı, parlak ve tam haline kavuşur. Mayıs ayında bahar dönemine giriş ile çiçeklerin büyümesi ve yeşermesi renkli sahnelere neden olmasından dolayı çiçek ayı olarak nitelendirilir. Peki, Çiçek(Süt) Ayı ne zaman gerçekleşecek? Süt ayı nedir ve ne anlama gelir? Çiçek Dolunay’ının Çingene mitolojisindeki hikayesi nedir?

ÇİÇEK(SÜT AYI) DOLUNAYI NE ZAMAN GERÇEKLEŞECEK?

Mayıs ayının ilk ya da ikinci haftasına denk gelen süt ayı(çiçek dolunayı) 2025 yılında da gerçekleşecek. 12 Mayıs 2025 Pazartesi günü akşam saatlerinde görülecek. Süt ayı saat 19:55 diliminde gökyüzünde ayın bembeyaz görünmesi gözlemlenecek. Mayıs ayında açacak olan çiçekleri simgeleyen süt ayı, doğanın güzelliklerini gösterecek.

çiçek dolunayı ne zaman gerçekleşecek


SÜT AYI(ÇİÇEK DOLUNAYI) NEDİR? NE ANLAMA GELİR?

Süt ayı( Çiçek Dolunayı), Mayıs ayında açan çiçekleri simgelemek için Çiçek Ayı olarak bilinmektedir. Yerli Amerikalılar buna Tomurcuklanan Ay, Yumurtlayan Ay ve Dikim Ayı adını vermişlerdir. Mayıs ayının en parlak Ay evresinin Anglosakson ismi, Eski İngilizce Rimilcemona’dan gelen Milk Moon’dur . Modern İngilizcede üç süt ayı anlamına gelir.  Üç süt ayı denmesindeki neden ise o dönemde ineklerin günde üç kez sağılmasıymış.

Kelt ve Eski İngilizce isimleri Mothers’ Moon, Bright Moon, Hare Moon ve Grass Moon’dur. Kuzey Yarımküre’de Mayıs ayında birçok kır çiçeği açar ve geleneksel Dolunay isimleri de buradan gelmektedir.

çiçek dolunayı nedir ne anlama gelir


ÇİÇEK DOLUNAYINDA AÇAN ÇİÇEKLER

  • Anemon türü
  • Yabani sarımsak
  • Çivit
  • Çan çiçeği
  • Acı bakla
  • Sundrops
  • Menekşe

milk moon


ÇİNGENE MİTOLOJİSİNDE ÇİÇEK DOLUNAYIN HİKAYESİ NEDİR?

“Çingene mitolojisinde Güneş Kralı Sırma saçlı bir kızla evlenmişti. Kardeşi Ay Kralı ise sırma saçlı bir kız bulamayınca gümüş saçlı bir kızla evlendi. Her ikisinin de çok sayıda çocuğu oldu. Bir süre sonra bu üreme çılgınlığı önüne geçilemez bir hale dönüşmüş, iki kardeşi de bir karar almaya zorlamıştı. Ay Kralı ve Güneş Kralı öz çocuklarını yeme kararı aldılar. Güneş Kralı tüm çocuklarını yiyince sırma saçlı karısı kederinden eriyip can verdi. Bunun üzerine Ay Kralı kendi çocuklarını yemekten vazgeçti. Böylece iki kardeş arasında büyük bir husumet baş gösterdi. Güneş kralının da aslında tüm çocuklarını yemediği, en güzel üç kızını sakladığı ortaya çıktı. Bu kızlar gündüzleri uçarak zaman zaman insanların üzerine göktaşı fırlatıyorlardı. Ay Kralı durmadan üremeye devam etti. Dünya Ana çocukları arasındaki çekişmeye daha fazla tahammül edemeyip Ay Kralına gündüz ziyaretlerini yasakladı. Mitolojiye göre Ayın geceleri görünmesi buna dayanır.”