‘İnek Şaban’ karakterinin gerçek hayatta kim olduğu ortaya çıktı. 4 kuşağa hitap eden ender yapımlardan biri olma özelliğine sahip olan Hababam Sınıfı 50. yılını kutluyor. Türk sinemasının en çok izlenen filmleri arasında yer alan ‘Hababam Sınıfı’ndaki İnek Şaban karakteri gerçek hayatta ‘İnek Ahmet’ lakaplı Ahmet Demiralp’ten esinlenilerek karakterize edildiği öğrenildi. Gerçek hayattaki İnek Şaban’ın kim olduğu ise merak edildi. İşte gerçek İnek Şaban hakkında bilmeniz gerekenler…
Rıfat Ilgaz’ın kaleme aldığı Zeki Alasya sayesinde seyirci ile buluşma fırsatı yakalayan Hababam Sınıfı projesinin en önemli karakterlerinden biri İnek Şabandı. İnek Şaban karakteri, izleyicinin büyük ilgisini çekmişti. Günümüzde hala büyük bir heyecanla konuşulan İnek Şaban karakteri aslında İnek Ahmet’i temsil ediyordu.
Hababam Sınıfı’nın sevilen karakteri İnek Şaban gerçek hayatta İnek Ahmet lakaplı Ahmet Demiralp’ten esinlenilerek karakterize edildi. Öğretmen Ahmet Demiralp, o günleri şöyle anlatmıştı. “Ben yoksul bir köylü çocuğu idim. Bu lakap bana okuldaki çalışkanlığım ve saflığım yüzünden verilmişti.”
Rıfat Ilgaz’ın Hababam Sınıfı’nda kaleme aldığı İnek Şaban karakteri, çalışkan ve ispiyoncu bir öğrenci olduğu için ‘İnek’ lakabı da çalışkanlığından geliyordu. Filmdeki İnek Şaban karakteri ise haylaz, tembel bir öğrenciyi anlatılıyordu.
Hababam Sınıfı filmdeki; ‘İnek Şaban’, Rıfat Ilgaz’ın sınıf arkadaşı ‘İnek Ahmet’ti. ‘Tulum Hayri’; ‘Tulum Fehmi’, ‘Hafize Ana’ ise okuldaki hademe Şerife hanımdır. ‘Badi Ekrem’ ise Rıfat Ilgaz’ın oğlu Aydın Ilgaz’ın okuldaki beden eğitimi öğretmeni; ‘Bacak İsmail’in uyarlamasıydı. Güdük Necmi’ ise Rıfat Ilgaz’ın bizzat kendisiydi.
Bir dönemin büyük bir ilgiyle takip edilen projesi ‘Hababam Sınıfı’ yayınlandığı döneme damga vurmuş ve Türk sinema tarihinin en çok izlenen filmleri arasında yer almıştı. Rıfat Ilgaz’ın kaleme aldığı Hababam Sınıfı ilk olarak 1957 yılında roman olarak yayımlandı. Rıfat Ilgaz’ın öğrenim gördüğü Kastamonu Lisesi’ndeki anılarından yola çıkarak kaleme aldıkları, 1956 yılında Dolmuş Dergisi’nde 78 hafta boyunca bölümler halinde yayımlandı. O bölümlerin birleşmesiyle ortaya çıkan Hababam Sınıfı romanı ise 1957’de yayımlandı.
Romanla başlayan Hababam Sınıfı hikayesi, tiyatroya tiyatronun ardından ise filme aktarıldı. Hababam Sınıfı romanını defalarca okuyan Zeki Alasya, 1963 yılında henüz 20’li yaşlarındayken Rıfat Ilgaz’a bir mektup yazdı. Hababam Sınıfı romanını arkadaşlarıyla birlikte tiyatro oyunu haline getirmek istediğini söyleyen Alasya’nın öz güveninden, medeni cesaretinden ve girişimciliğinden oldukça etkilenen Ilgaz, eserinin tiyatro oyunu haline getirilmesine izin verdi.
Rıfat Ilgaz, yazdığı mektupta Zeki Alasya’ya şöyle cevap verdi; “Arkadaşlarınızla birlikte böyle bir girişimde bulunmanız beni ziyadesiyle memnun etti. ‘Hababam Sınıfı’nı oyunlaştırıp sahneye koyma isteğinizin benim için hiçbir mahsuru yok. Size her türlü desteği vermeye hazırım.”