Aşure Günü bu sene 5 Temmuz 2025 Cumartesi günü idrak edilecek. Bu mübarek günün faziletine kavuşmak isteyen Müslümanlar Aşure Günü oruç tutulur mu? Aşure Günü oruç tutmanın fazileti nedir? Diye araştırıyor. İşte Aşure Günü oruç tutmanın dinimize göre hükmü ve faziletleri:
Aşure Günü oruç tutmak sünnettir, çok sevaptır. Ancak yalnızca Aşure Günü oruç tutmak mekruhtur. Bir gün önceki gün veya bir gün sonraki gün ile beraber tutmalıdır.
Sevgili Peygamberimiz Muhammed aleyhisselam Hadis-i şerifte buyurdu ki:
(Aşûre günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur.) [Müslim]
(Aşure günü oruç tutan o yıl tutamadığı [nafile] oruçlarının sevabına kavuşur.) [Deylemi]
(Aşure günü bir gün önce, bir gün sonra da tutarak Yahudilere muhalefet edin.) [İ.Ahmed]
(Aşurenin faziletinden faydalanın! Bu mübarek günde oruç tutan, melekler, peygamberler, şehidler ve salihlerin ibadetleri kadar sevaba kavuşur.) [Şir’a]
(Aşure günü Nuh aleyhisselamın gemisi, Cudi dağına indirildi. O gün Nuh ve yanındakiler, Allahü teâlâya şükür için oruçlu idiler. Hayvanlar da hiç bir şey yememişti. Allahü teâlâ denizi, beni İsrail için, aşure günü yardı. Yine Aşure günü Allahü teâlâ Adem aleyhisselamın ve Yunus aleyhisselamın kavminin tevbesini kabul etti. İbrahim aleyhisselam da o gün doğdu.)
(Aşure günü oruç tutan kimseye, bin (nafile) hac, bin (nafile) umre ve onbin şehîd sevâbı verilir. Kim Aşure gecesi oruçlu bir mü’mine iftar verirse, Muhammed aleyhisselâmın ümmetinin hepsine iftar vermiş, onları doyurmuş gibi olur. “Kim Ramazân-ı şerîfte oruç tutar, ondan sonra de Şevvâl’den altı gün oruç tutarsa, bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi olur.)
Aşure Günü oruç tutmak isteyen kaza borcu varsa şöyle niyet etmelidir: “Niyet ettim ilk kazaya kalan Ramazan orucumu tutmaya)” diye niyet edilir. (Son kazaya kalan) da denebilir.
Böylece hem Aşure Günü’nde oruç tutma sevabı kazanılır hem de borç ödenmiş olur.
Kaza borcumuz olmasa bile, oruca niyet ederken, kazaya niyet etmek daha uygundur.