Uzmanlar yaz kış her zaman sofralarda turşu bulundurmayı öneriyor. Dr. Canan Karatay turşunun doğal antibiyotik olduğunu, insülin direncini kırdığını, C ve E vitamini içeriği ile bağışıklığı güçlendirdiğini, uzun süre tokluk hissi verdiğini, ev turşusunun hastalıklardan koruduğunu söylüyor. İşte kütür kütür lezzetli mi lezzetli yaz turşusu tarifi, yalnızca 4 günde hazır:
Malzemeler
Kütür Kütür Yaz Turşusu Nasıl Yapılır?
Havuç, salatalık, sivri biber ve kapya biberleri yıkayıp doğrayın. Tüm sebzeleri bir kaseye alıp elinizle karıştırın. 1 litrelik kavanoza sebzeleri koymaya başlayın, aralarına sarımsak tanelerini serpiştirin. Üzerlerine toz şeker, kaya tuzu ve 1 çay bardağı sirkeyi de ilave edin. Bir tutam maydanoz ve 1 dilim limonu da kavanoza yerleştirdikten sonra son olarak kaynar içme suyuyla kavanozun tamamı dolacak şekilde dolduralım. Daha önce hiç kullanılmamış kavanoz kapaklarıyla kavanozun ağzını sıkıca kapatalım.
Güneş görmeyen karanlık bir bölgede 4-5 gün boyunca turşuyu bekletelim. 4-5 günün sonunda turşu fermente olacak mayalanıp yemeğe hazır hale gelecektir. Afiyet olsun.
Turşunun vücuda inanılmaz faydaları bulunmaktadır. En bilinen yararları şöyledir:
Turşular, bağırsak sağlığı için önemli olan, probiyotik adı verilen iyi bakteriler açısından zengindir, bağırsak florasını koruyup kabızlığa iyi gelir.
Bağışıklığı güçlendirip hastalıklarla savaşır.
Vücudun elektrolit dengesini düzenleyip kas kramplarını önler. Hatta bazı sporcular, kaybedilen elektrolitleri hızla geri kazanmak için antrenmandan sonra turşu suyu içerler.
İçeriğindeki sirke sayesinde kan şekerini dengeler. Diyabet hastaları için de çok faydalıdır.
Turşudaki antioksidanlar, hücrelerde hasara neden olan serbest radikallerin azalmasına yardımcı olurlar.
Turşu yüksek su, düşük kalorisi sayesinde uzun süre tok tutup kilo vermeyi destekler.