Zaman zaman hepimiz saç beyazlamasından şikayet ederiz. Saç beyazlaması her ne kadar yaşlılarda görülen bir durum gibi gözükse de bazen genç yaşlarda kişilerinde saçları beyazlayabiliyor. Peki, saçlarınızın neden beyazladığını hiç düşündünüz mü? Genç yaşta olmanıza rağmen saçlarınız beyazlıyorsa dikkat! Saçların beyazlamasının yaşlanma değil de hangi hormondan dolayı kaynaklandığını biliyor musunuz? Saçlarınızın beyazlama nedenini sizin için araştırdık. İşte beyazlamış saçların asıl nedeni…
Saç beyazlaması, yaşlanma sürecinin bir parçası olarak görülür. Özellikle de hemen hemen hepimiz beyazlamış saçların nedenini çoğu zaman yaşlılığa bağlarız. Fakat bazen yaşlı olmayan kişilerinde saçlarının beyazladığı görülür.
Saç beyazlaması, melanosit hücrelerinin işlevini kaybetmesiyle meydana gelir. Melanosit olarak adlandırılan hücreler, saç köklerinde melanin pigmentini üreterek saça renk kazandırır. Fakat yaş aldıkça bu hücrelerin aktivitesi azalır ve melanin üretimi durur. Böylece saçlarda beyazlama ve git gide renk kaybı yaşanmaya başlanır.
Saç beyazlamaların asıl nedeni melanosit hücrelerinin işlevini kaybetmesi olarak görülse de genetik yatkınlık, hormonal değişiklikler, beslenme yetersizliği ve stres gibi faktörler de melanin sentezinde bozulmalara yol açarak saç beyazlamasını hızlandırabilir.
Saçlarınızın beyazlamasına neden olan etmenlerin neler olduğunu biliyor musunuz? Saç beyazlamasına neden olan birçok faktör bulunmaktadır. İşte başlıca saç beyazlamasına neden olan etmenler…
Saç beyazlamasının, yaşlanmaya bağlı olarak meydana geldiğini biliyoruz. Ancak bazı saç beyazlamaları, melanin pigmentinin üretiminin azalması dışında bazı hormon bozukluklarından da kaynaklanabiliyor. Saç beyazlaması, birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor.
Saç beyazlamasının nedenlerinden biri de strestir. Özellikle kronik stres, vücutta kortizol hormonunun seviyesini artırır. Yüksek kortizol ise melanin üreten melanositlerin fonksiyonunu bozararak hücrelerin erken ölümüne sebebiyet verebilir.
Bunun dışında erken yaşta saç beyazlamasının nedenleri arasında hormonal dengesizlikler de yer alabilir. Tiroid bozuklukları, özellikle hipotiroidizm, melanin üretimini olumsuz yönde etkileyerek saçların erken beyazlamasına sebebiyet verebilir. Hipofiz bezlerinin kontrolünde çalışan tirioit bezleri, normalden farklı çalışırsa saçtaki melanin sentezini uyaran T3 ve T4 hormonlarını etkiler. Böylece saçlar beyazlar ve dökülmeler meydana gelebilir.