Diş etlerinizde çıkan aftlar, boyutları ile değişkenlik gösterebilir. Mantar enfeksiyonun neden olduğu bu küçük, açık renkli, bulaşıcı olmayan ve yaygın görünen yara türü kanserin habercisi olabilir. Bizlerde bu haberimiz de Diş etlerinde çıkan aftların nedenlerini, belirtilerini sizler için aratırdık. İşte detaylar…
Ağız yarası türlerinden biri olan aft, ağız boşluğunda, diş etlerinde, bademciklerde ve dilde ortaya çıkan sarı renkte ve yuvarlak olan ağrılı bir yara türüdür. Sadece ağız bölgesinde değil vücudun başka bölgelerinde de görülebilir. Ağızdaki aftlar özellikle dil kenarlarında veya dudakların iç kısmında yaygınlık gösterir.
Yuvarlak veya oval, sarımsı ya da grimsi beyaz tabanlı olan bu aftlar genellikle kırmızı bir sınırla çevrili yaralar şeklindedir. Boyutları bir iğnenin başı boyutunda başlar daha sonra bu boyutlar farklılık gösterir. Aftöz ülser şeklinde olanlar ağrılı olur ve sağlık üzerinde önemli etkiye sahiptirler. Ağrıların şiddetleri ise kişiden kişiye değişkenlik gösterir.
Dil gibi baskıya maruz kalan yerlerdeki aftlar özellikle rahatsız edici olabilir. Konuşmak, yemek yemek veya yutkunmak zorlaşabilir. Asitli, ya da tahriş eden yiyeceklerin tüketilmesinden, vitamin ve mineral eksikliklerinden, yorgunluktan, bulaşıcı olan viral hastalıklardan kaynaklanabilir. Düzgün ve zamanında tedavi edilmezse aftlar tekrarlama eğilimi gösterirler.
Aft genellikle kişi de vitamin ve mineral eksikliği, stres zamanında, ilaçlara bağlı olarak ya da hormanal değişiklikler nedeniyle görülür. Özellikle ağrı kesici ve bazı tansiyon ilaçlarına bağlı olarak görülen aftlar çeşitli nedenlere de dayanır.
İlk etapta bulaşıcı hastalıklar ile gerçekleşen bu hastalık kronik iltihaplı bağırsak hastalığı, çölyak hastalığı, Behçet hastalığı ve el, ayak ve ağız hastalığı gibi hastalıklar bağlamında ortaya çıkar. Bağışıklık sisteminin zayıflığı nedeniyle kronik hastalıklara sahip kişilerde de aft görülebilir. Stres yaşayan birçok kişide ağız içerisinde aft görülmesi mümkündür.
Ağız mukozasında çıkan aftlar ise genellikle diş telleri, kötü oturan diş protezleri veya ısırık şeklindeki yaralanmalar nedeniyle ağız içerisinde meydana gelen çeşitli yaralanmalar afta neden olur. Sert gıdalar, asitli yiyecekler, domates ve turunçgiller gibi besinler kişinin ağız içerisindeki dokuların zarar görmesine ve tahrişe uğramasına neden olur. Bu da aftların oluşumuna zemin hazırlar.
Ağız içinde ya da diş etlerinizde meydana gelen aftlar, 7 ila 10 gün içinde geçmezse doktora başvurulması gerekir. Çünkü renk değişimi, kulak ağrıları, yemek yemede zorluk çekilmesi, ağız çevresini oynatamama gibi durumlar ciddi sorunlardan birkaçıdır. Bu aftlar zaman zaman iyi huylu zaman zamansa kötü huylu olabilir.
Aftlar dil üzeri, dil altı, yanak ve diş etleri gibi alanlarda oluşan ve boyutları ilk etapta küçük olup daha sonraları kişiden kişiye değişen farklılıkları ile iyileşmesi zor bir lezyondur. Aft kanser habercisi olma yolunda gidebilir. Bu sorunları yaşadığınız takdir de geçmeyen aftlar için bir sağlık kuruluşunuza başvurmanız gerekir.