Bebeklerde sivilce gibi kızarıklıklar isilikten, Atopik dermatit denilen cilt hastalığına kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Ayrıca çocuğun yediği yiyecekler çocukta alerjiye neden olup bu soruna yol açabilir.
Bebeklerde sivilce gibi kızarıklıklar isilikten, Atopik dermatit denilen cilt hastalığına kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Ayrıca çocuğun yediği yiyecekler çocukta alerjiye neden olup bu soruna yol açabilir.
Bebeklerde Sivilce Gibi Kızarıklık Neden Olur?
İsilik
İsilik bebeklerde sivilce gibi kızarıklığın en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Bebekler genellikle yaz mevsiminde isilik olurlar. Ev ortamının sürekli aşırı sıcak olması da bu duruma zemin hazırlar. Çünkü bebek terler ve bu terin gözeneklerde hapsolmasına bağlı olarak cilt altında tıkanıklık oluşur. Derinin alt tabakasında biriken ter cildin tahriş olmasına yol açar ve isilik adı verilen sivilce benzeri kızarıklıklar meydana gelir. İsilik daha çok terleyen bölgelerde olmak üzere vücudun tamamında ortaya çıkabilir. Ekseriyetle boyun, yüz, göğüs, sırt bölgelerinde ve uyluklarda görülür. İsilik oluşumunu önlemek terlemeyi engellemekten geçer. Pencerelere güneşlik takılması, bebeğin serin bir odada bulundurulması iyi gelecektir. Öte yandan sık aralıklarla banyo yaptırarak güzelce kurulayıp ilaç sürülebilir. (Eczacıya danışılarak alınmalıdır.) Tüm bunlara rağmen isilik geçmezse Hametan krem uygulamak faydalı olacaktır. Her gün 3-4 kez kullanılabilir.
Milia
Bebeğinizin vücudunda bazen sivilceye benzer lezyonlarla karşılaşabilirsiniz. Bunlara tıpta bebek aknesi (milia) denir. Çoğunlukla yüz ve boyun bölgeleri ile bacaklarda gözlemlenir. Burun kenarları, çene ve alın bölgeleri de bebek aknesinin sıklıkla görüldüğü bölgelerdir. Bunlar beyaz veya kırmızımsı renkte ufacık yumru biçimindedir.Milia bebeklerde sivilce gibi kızarıklıklardır ancak sivilce değildir.
Bu kızarıklıklar doğumdan sonra meydana gelmekte veya 2., 3. veya 4. haftadan itibaren görülmeye başlamaktadır. Sivilcelerin tamamen yok olması uzun süre gerektirebilir, kimi zaman bebek 7. ayına girdiğinde bile hâlâ sivilceler duruyor olabilir.
Sivilce
Bebeklerde sivilce neden olur? sorusuna uzmanların cevabı şöyledir: Gebeliğin son aylarında anneden bebeğe intikal eden hormonlar nedeniyle bebeğin cildinde bulunan yağ bezlerinin aktifliği artar. Gözeneklerin gelişimi devam ederken yağ bezlerinin aktivitesinden dolayı tıkanarak sivilce ortaya çıkar. Bebeklik döneminde verilen bir ilaç mevcutsa o da sivilce yapabilir. Anne ilaç kullanıyorsa bu ilacın süte geçerek bebekte sivilce oluşturma ihtimali vardır.
Atopik Dermatit
Bu rahatsızlık alerjik egzama olarak da bilinir. Deride kuruluk, kaşıntı ve sivilce tarzında kızarıklıklar ile kendini gösterir. Çocuklarda yaygın olarak rastlanan bir deri hastalığı olup Locoid krem, Aeriussurup, Travocort krem ve adventon losyon gibi ilaçlarla tedavi edilir.
Bebeklerde Sivilce Gibi Kızarıklık Nasıl Geçer?
Bebekte sivilce gibi kızarıklığın tedavisi bu durumun nedenine göre değişir. Örneğin bu sorun Atopik dermatitten kaynaklanıyorsa doktor kortizonlu kremler reçete edecektir. Soruna göre tedavi uygulanacaktır.