Gebelikte Ağız Kuruluğu Problemi Neden Olur Yaşayanlara Öneriler

Hamilelikte ağız kuruluğu gebelikte hormonlardaki artış, şeker hastalığı, az su içmek, kullanılan ilaçların yan etkisi gibi çeşitli durumlardan kaynaklanabilir. Ağız kuruluğu gebeliğin ilk belirtilerindendir. Hamilelikte ağız kuruluğu gebelikte hormonlardaki artış, şeker hastalığı, az su içmek, kullanılan ilaçların yan etkisi gibi çeşitli durumlardan kaynaklanabilir. Ağız kuruluğu gebeliğin ilk belirtilerindendir. Gebelikte Ağız Kuruluğunun Belirtileri Hamilelik sırasında ağız […]

17 Ocak 2021
0 Yorum
gebelikte agiz kurulugu problemi neden olur yasayanlara oneriler

Hamilelikte ağız kuruluğu gebelikte hormonlardaki artış, şeker hastalığı, az su içmek, kullanılan ilaçların yan etkisi gibi çeşitli durumlardan kaynaklanabilir. Ağız kuruluğu gebeliğin ilk belirtilerindendir.

Hamilelikte ağız kuruluğu gebelikte hormonlardaki artış, şeker hastalığı, az su içmek, kullanılan ilaçların yan etkisi gibi çeşitli durumlardan kaynaklanabilir. Ağız kuruluğu gebeliğin ilk belirtilerindendir.

Gebelikte Ağız Kuruluğunun Belirtileri

Hamilelik sırasında ağız kuruluğu yaşarsanız, aşağıdaki belirtilerden birini veya birkaçını yaşayabilirsiniz.

1. Tat alma duyunuzda değişiklik

2. Ağzınızda veya boğazınızda yanma hissi

3. Diş çürümesi, çürük dişler meydana gelmesi.(Yiyecek parçacıklarını temizlemek ve zararlı mikropların ağzımızda üreme riskini azaltmak için tükürüğe ihtiyacımız var. Ağzınız yeterince tükürük üretmiyorsa, yani ağız kuruluğu sorununuz varsa bu durum diş eti iltihabı, plak ve çürükler gibi diş ve diş eti sorunlara yol açabilir.)

4. Burun içinde kuruluk

5. Boğaz ağrısı

6. Konuşmada güçlük çekebilirsiniz

7. Ses kısıklığı

8. Sıcak basmaları

9. Hazımsızlık

Hamilelikte Ağız Kuruluğu Nasıl Geçer?

Ağız kuruluğu, hamilelik sırasında vücudunuzun yaşadığı birçok değişiklikten sadece biridir. Aşağıdaki önerilere uyarak gebelikte ağız kuruluğuna çözüm bulabilirsiniz.

Gebelikte ağız kuruluğu sorunundan muzdaripseniz bunu doktorunuzla paylaşmalısınız. Size hamilelikte ağız kuruluğu tedavisi için ilaç reçete edebilir. Bunları kullanmak sorununuza çözüm sağlayacaktır.

  1. Düzenli ve yeterli su tüketimi ağız kuruluğunu gidermenin en etkili yoludur. Her gün minimum 2-3 litre su içerseniz vücut susuz kalmamış olur ve fazla ağız kuruluğu yaşamazsınız. Günlük su tüketiminizin 8 bardaktan az olmamasına özen gösterin. Bu, hamilelikte ağız kuruluğuna ne iyi gelir? sorunuzun en doğal cevabıdır. Suya ek olarak meyve suyu ve çorba gibi sıvı gıdalar da unutulmamalıdır.
  2. Buhar makinesinden yararlanılabilir. Bu cihazlar odanın nem düzeyini artırarak ağızda ve boğazda kuruluk şikâyetini ortadan kaldırır.
  3. Şekersiz sakız çiğnemek de hamilelikte ağız kuruluğuna iyi gelen şeyler arasındadır.
  4. Kahve , soda ve alkolün hepsi dehidrasyona neden olur ve ağzı kurutur, bu nedenle bunlardan kaçınmak en iyisidir, ki bunu hamilelik sırasında yapmanız gerekir (veya en azından kafeini mutlak minimumda tutmak).
  5. Şekerli ve tuzlu yiyecekler, zaten kuru olan ağzınızı tahriş eder ve kurutur. Bu nedenle, patates cipsi, simit, çikolata, dondurma ve diğer birçok işlenmiş gıda gibi şeker ve tuz içeriği yüksek gıdalardan kaçının.
  6. Her gün 10-15 dakika buharla nefes almak solunum yollarınızı açar ve ağız kuruluğunuzu rahatlatır. Bunun için tencerede su kaynatın başınıza havlu örtüp su buharını teneffüs edin.
  7. Yeşil sebzeler, kepekli tahıllar, kuruyemişler ve yağsız etlerle dolu sağlıklı ve  dengeli bir beslenme programo uygulayın . Vücuttan su kaybına neden olabileceğinden, sodyum içeriği yüksek yiyecekler yemekten kaçının.
  8. Hamilelikte ağız kuruluğu aslında çok da önemli bir sorun değildir, bu nedenle onu kontrol altına almak için özel bir tedavisi yoktur. Yapmamız gerek, ilk başta ağız kuruluğuna neden olan temel sorunlara dikkat etmektir. Ağız kuruluğu için en iyi çare, her gün en az iki ila üç litre su içmektir. Bu, susuz kalmanızı önleyecek ve böylece ağız kuruluğu olasılığınızı azaltacaktır.

Hamilelikte Ağız Kuruluğu Neden Olur?

Hormonal Değişim

Gebelikte hormonal değişimler yaşanır. Bunun sonuçlarından biri de tükürük salgısının azalmasıdır. Ağızda eskisi kadar tükürük salgılanmadığı için boğaz kuruluğu ve ağız kuruluğu meydana gelir.

Hamilelikte Şeker Hastalığı (Gestasyonel Diyabet)

Gebelik diyabeti sadece bu dönemde görülen bir hastalıktır. Anne adayının kan şekerinde artışa sebebiyet verir. Çoğunlukla doğumun ardından son bulur. Gebelik şekerinin belirtileri; idrara çıkma sıklığının fazla olması, ağız kuruluğu ve halsizliktir.

Anemi (Kansızlık)

Ağız kuruluğu, boğaz kuruluğu, dudak kuruluğu ve dilde yanma hissi gibi başka semptomlarla birlikte görülürse, bu anemi belirtisi olabilir ve acil tedavi gerektirir. Bu semptomları yaşarsanız, hemen jinekoloğunuza danışın.

Hipertansiyon

Ağız kuruluğu ve şiddetli baş ağrınız varsa, bunun nedeni tansiyonunuzdaki ani artış olabilir. Kan basıncındaki bir artış sizin ve bebeğinizin sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Az Su İçmek

Vücudun susuz kalması dehidrasyon olarak adlandırılır. Gebelikte metabolizma daha hızlı çalışır. Buna bağlı olarak anne adayı daha çok kalori almaya ve daha fazla su tüketmeye ihtiyaç duyar. Su, anne ile bebek arasındaki besin alışverişini kolaylaştırır, enerji seviyesini yükseltir ve sindirimi destekler. Yeteri kadar su içilmemesi durumunda dehidrasyon oluşur. Ağız kuruluğunun bir diğer nedeni de budur.

İlaçların Yan Etkisi

Hamilelikte doktor önerisiyle kullanılan bazı vitaminler vardır. Bunlar anne sağlığına ve bebeğin gelişimine katkıda bulunur. Fakat yan etkileri de görülebilir. Onlardan biri ağız kuruluğudur. Ağrı kesiciler, antidepresanlar, diüretikler, antihistaminikler veya reçete ile satılan diğer ilaçlar da söz konusu probleme yol açabilir.

Kan Hacminde Artış

Gebelikte anne adaylarının kan hacmi de artış gösterir. Hamile bir kadınların kan hacmi hamile olmayan kadınlara oranla %50 daha fazladır. Kan hacminin artması böbreklerin daha çok çalışmasına neden olur. Bunun sonucunda kişi sık sık idrara çıkmaya başlar. Dehidrasyon ve ağız kuruluğu da meydana gelebilir.

Pamukçuk

Pamukçuk; Candidaalbicans adı verilen bir mantar türünün kontrolsüz bir şekilde üremesiyle gelişir. Aslında bu mantar her insanın vücudunda doğal olarak bulunmaktadır. Fakat bağışıklık sisteminin işleyişinde bir bozukluk varsa mantar oranı normalin üzerine çıkar. Gebeliğin etkisiyle bağışıklık sistemi zayıflar. Bu ise pamukçuk hastalığına zemin hazırlar. İşte hamilelikte ağız kuruluğu bu sebeple de ortaya çıkabilir.