Bağırsak düğümlenmesi (invajinasyon), bir bağırsak bölümünün öteki bağırsağa girmesi olarak tanımlanır. Bebek ve çocuklarda görülen bağırsak tıkanıklığı vakalarının en yaygın olanı budur. Çocuklarda yetişkinlere oranla daha fazla karşılaşılmaktadır.
Bağırsak düğümlenmesi (invajinasyon), bir bağırsak bölümünün öteki bağırsağa girmesi olarak tanımlanır. Bebek ve çocuklarda görülen bağırsak tıkanıklığı vakalarının en yaygın olanı budur. Çocuklarda yetişkinlere oranla daha fazla karşılaşılmaktadır. Ancak her yaş grubundaki insanın bu rahatsızlığı yaşaması muhtemeldir. Yenidoğanlarda fazla görülmez. Çoğunlukla ilk 6-10 ay içerisinde meydana gelir. Bağırsak düğümlenmesi şeklinde tanı koyulan hastaların %70’ini 1 yaşın altındaki bebekler oluşturmaktadır.
Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Bebeğiniz çok fazla kusuyorsa veya onu yere yatırdığınız zaman ayaklarını kendine doğru çekip ağlamaya başlıyorsa bağırsak düğümlenmesi olabilir. Söz konusu hastalığın en önemli belirtilerinden biri karın ağrısıdır. Bağırsak düğümlenmesine yakalanan bebeklerin ayaklarını karnına çekerek ağlamaları bu yüzdendir.
Aşağıdaki faktörler de bebeklerde bağırsak düğümlenmesinin nedenleri arasındadır:
Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi Neden Olur?
Bebekte bağırsak düğümlenmesine neyin sebep olduğu tam olarak belli değildir. Ekseriyetle herhangi bir neden olmaksızın, âniden meydana gelir.
Bebeklerde bağırsak düğümlenmesine şu durumların neden olduğu düşünülmektedir;
Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi Nasıl Teşhis Edilir?
Tanı, yapılan karın muayenesinde bir kitle tespit edilmesiyle koyulabilir. Ultrasonografi de hastalığın teşhis edilmesini kolaylaştırır. Bağırsakların iç içe girdiği ultrasonla gözlemlenebilir. Kısaca bağırsaklarda tıkanıklık ve bir kitle olup olmadığı ultrasonla belirlenir. Aşağıdaki yöntemler de tanıya yardımcı olur:
Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi Nasıl Geçer?
Bu hastalığın tedavi edilmesi kolaydır. Bebeklerde bağırsak tıkanıklığı erken saptanırsa iyileşme kolay bir şekilde sağlanabilir. Probleme neyin sebep olduğunu bulmak önemlidir fakat bundan evvel bebeğe antibiyotik veya serum verilerek mevcut bulguların giderilmesi amaçlanır.
Şayet bu tedavi yöntemleri ile sorun geçmezse bağırsak düğümlenmesinin tedavisi için ameliyat uygulanır.
Bu hafif bir cerrahi operasyon olabilir. Fakat tıkanıklık ileri boyuttaysa bağırsağın bir kısmını almak gerekebilir. Ameliyatın ardından tam iyileşme ihtimali son derece fazladır.