Son yıllarda aileler çocuklarının beslenme düzeniyle daha yakından ilgili. Özellikle doğal yöntemlere fazlaca ilgi duyulan Türkiye’de zaman zaman aşırı kullanım nedeniyle bazı vakalar yaşanabiliyor. Bu nedenle çocukların doğal da olsa beslenmelerini, mutlaka bir uzmana sormak gerekmektedir. Bunlar arasında propolis ve keçiboynuzu da bulunuyor. Peki keçiboynuzu ve propolis erken ergenliği tetikliyor mu? İşte cevabı…
Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz, “Keçiboynuzu, arı sütü, propolis, meyan kökü ve aktarlardan alınan ürünlerin aşırı tüketimi, kandaki östrojen seviyesini yükseltiyor. Bu durum da çocuklarda erken yaşta ergenliğe sebep olabiliyor” şeklinde konuştu.
Son 30 yılda dünya genelinde artan en önemli sağlık problemlerinden biri erken ergenliktir. Çocuklarda erken ergenlik belirtileri gözlemleyen ebeveynlerin endişeli olduğunu vurgulayan Ataşehir Florence Nightingale Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz, “Tüm sebze ve meyvelerde doğal östrojen bulunuyor ama keçiboynuzu, arı sütü, propolis, meyan kökü ve aktarlarda satılan ürünlerde bu miktar daha yüksek. Bu ürünlerin aşırı tüketimi kandaki östrojen seviyesini artırarak çocuklarda erken ergenliğe neden olabiliyor” dedi.
Çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemini kapsayan ergenliğin, kızlarda östrojen, erkeklerde ise testosteron salgılanmasıyla ortaya çıktığını belirten Prof. Büyükgebiz, “Kızlarda meme gelişiminin başlaması, erkeklerde ise testislerin büyümesi ergenlik dönemi olarak tanımlanıyor. Ergenlik kızlarda ortalama 9, erkeklerde ise 11 yaşında başlar ama bu yaş, kızlarda 8-13, erkeklerde ise 9-13.5 yaş aralığında değişkenlik gösterebilir. Her çocuk ergenliğe farklı yaşlarda giriyor. Çocuklarda boy uzaması ve psikolojik değişim, ergenliğin en belirgin işaretleridir” diye konuştu. Prof. Büyükgebiz, ortalama 3-4 yıl süren bu dönemin kızlarda adet görme, erkeklerde ise sperm üretimiyle sona erdiğini açıkladı.
Kızlarda meme gelişiminin 8 yaşından önce, erkeklerde ise testis gelişiminin 9 yaşından erken başlaması, erken ergenlik olarak adlandırılmaktadır. Erken ergenliğin genel olarak kız çocuklarında görüldüğünü belirten Büyükgebiz, “Bu durumun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, küresel ısınma ve hormonlu gıdalar olarak tanımlanan besinler, temas ve solunum yoluyla vücudumuza giren kimyasallar, önemli sebeplerin başında gelmektedir. Erkeklerde daha az rastlanan bu durum genellikle beyin veya beyin dışındaki rahatsızlıklara neden olmaktadır” şeklinde konuştu.
Hormonlu gıdaları erken ergenliğin sebepleri arasında gösteren Büyükgebiz, “Sebze ve meyvelerde doğal östrojen bulunuyor ama keçiboynuzu, arı sütü, propolis, meyan kökü ve aktarlardan alınan ürünlerde bu miktar daha fazladır. Bu nedenle bu ürünlerin aşırı tüketimi, kanda östrojen seviyesini yükselterek erken ergenliğe neden olabiliyor” ifadelerini kullandı.
Tanı konulmayan erken ergenlik sebebiyle boy kısalığı, erken adet görme ve psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini belirten Büyükgebiz, “Aileler çok endişeli, zannediyorlar ki ergenlik ilaçla durdurulursa boy uzar ve avantaj sağlanır. Erken ergenlik bilimsel olarak kanıtlandığında ve erken adet görme, boy kısalığı gibi sorunlara yol açabilecekse durdurulur ve buna da aile değil, uzman hekim karar verir. Normal seyreden ama normale göre biraz erken başlamış ergenlikte, ergenliğin ilaçla durdurulması mümkün değildir. Bu bilimsel olarak hatalı olur ve çocuğun normal giden fizyolojisiyle müdahale edilmiş olur” şeklinde ifade etti.