Ağız içini volkan çukuruna çeviriyor! Ağrısı ise migrenden beter

Aft, ağız içinde oluşan beyazımsı ya da sarımsı bir yaradır. Aft’ların tam olarak neden oluştuğu bilinmese de bireyin günlük konuşmasını, yemesini ve içmesini engelleyen bir rahatsızlıktır. Aft’lar birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir. Peki, Aft nedir? Aft belirtileri nelerdir? Aft yarasına ne iyi gelir?

9 Nisan 2025
0 Yorum
Ağız içini volkan çukuruna çeviriyor! Ağrısı ise migrenden beter

Günlük yaşamımızda ağız bakımına büyük önem verilmelidir. Ağız içinde oluşan bakteriler belli bir süre sonra yaraların oluşmasına neden olabilir. İnsanlar arasında “ağız yarası” olarak bilinen Aft’lar ağız içinde oluşarak, bireyin yaşamını olumsuz etkiler. Gün boyunca bir şeyler içerken, yerken ya  da konuşurken dişlerinizin her hareket edişinde canınız yanabilir. Ağız içinde oluşan Aft’lar kurtulabilmek için bazı yöntemler bulunur. İşte ağız içinde oluşan aft’lar iyi gelecek yöntemler…

AFT NEDİR?

Aft, ağız kısmının iç yüzeyinde oluşan, ağrılı ve yaraya benzeyen bir lezyonlardır. Küçük bir sivilce gibi görünür ama birkaç gün içerisinde bir miktar büyüyerek genişler. Aft’lar ortası beyazımsı, sarımsı ya da grimsi bir renkte olurken kenarları kırmızı ince halkalar şeklindedir. Aft’lar kendiliğinden birkaç gün içerisinde geçer.

AFT BELİRTİLERİ

Aft’lar oluşmasının nedeni tam olarak bilinmese de bireylerde görülen yaygın belirtiler şunlardır:

  • Ağrı ve yanma hissi
  • İştahsızlık
  • Şişlik ve kızarıklık
  • Konuşma güçlüğü
  • Genel rahatsızlık

ağız yarası (aft) belirtileri


AFT ÇEŞİTLERİ

Aft ( ağız yarası) kendi içerisinde iyileşme ve ağız içinde kalma süresi değişiklik gösterebilir. İşte Aft çeşitleri bunlardır:

  • Minör Aft: 5-10 mm arasındadır. Yaklaşık 7-14 gün içinde geçebilir.
  • Majör Aft: 1 cm veya daha fazladır. 3-6 hafta içerisinde kadar iyileşebilir ama bir miktar bulunduğu bölgede iz bırakabilir.
  • Herpetiform Aft: Birkaç mm’lik küçük lezyonun bir araya gelmesiyle oluşur.

ağız yarası neden olur


AFT AĞIZDA NEDEN ÇIKAR?

Aft’lar ağızın iç yüzeyinde çıkar ve kişinin yemek yemesine, içmesine ve konuşmasına engel olur. Aft ağız içinde oluşmasının sebepleri arasında baharatlı, asitli gibi sert gıdalar, stres ve yorgunluk, demir, B12, folik asitliği gibi vitaminlerin yetersizliği, ağız hijyenine dikkat etmeme, kadınlarda hormonal değişiklikler gibi.

ağız yarası nasıl geçer


AFT AĞIZ YARASINA NE İYİ GELİR?

Ağız yarası için dişlerinizin ve ağız içi bakımınızı düzenli olarak yapmalısınız. Diş fırçalarınızı 3 ayda 1 değiştirerek daha temiz ve hijyenik bir temizlik gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda evde uygulayacağınız basit yöntemlerle ağız yaralarınızı birkaç gün içerisinde yok edebilirsiniz. İşte evde uygulayacağınız ağız yarasına iyi gelen yöntemler:

Tuzlu su ya da Karbonatlı su 

Bir bardak ılık suyun içerisine 1 çay kaşığı tuz atarak karıştırın. Arından 30 saniye boyunca ağzınızı gargara yapın ve tükürün. Bunu sabah, öğlen ve akşam dişlerinizi fırçaladıktan sonra uygulayabilirsiniz.

Karanfil yağı

Karafil yağı, diş ağrılarını yok etmede birebir kullanılan bir doğal yağdır. Karanfil yağını alarak aft olan bölgeye pamuk yardımıyla hafif dokunun. Ağız yarası olan bölgedeki ağrının azaldığını fark edebilirsiniz.