Alüminyum folyo deyip geçmeyin! Tam bir yardımcı

Alüminyum folyo, mutfakta yemek pişirirken birçok kişi tarafından tercih edilen bir malzeme türüdür. Alüminyum folyo rulosunu sadece yemek yaparken değil, evinizdeki birçok alanda da kullanım olarak tercih edilebilir. Peki, alüminyum folyo nerelerde kullanılır?

30 Nisan 2025
0 Yorum
Alüminyum folyo deyip geçmeyin! Tam bir yardımcı

Mutfak işi ile uğraşan pek çok kişi, alüminyum folyo ürününü çok fazla kullanmayı tercih eder. Özellikle yemek yapımında ilk sıralarda yer alan alüminyum folyoyu birçok alanda kullanabilirsiniz. Parlak, metal dokusu ile dekorasyon amaçlıda evinizin eşyalarında tercih edilebilir. Peki, alüminyum folyo nerelerde kullanılır? Alüminyum folyo kullanım alanları nelerdir?

ALÜMİNYUM FOLYO NERELERDE KULLANILIR?

Evinizde bulunan alüminyum folyoları farklı alanlarda kullanılabilir. İşte alüminyum folyo kullanım alanları:

aluminyum folyo 1


Pasları çıkarmak istiyorsanız, alüminyum folyodan destek alabilirsiniz.

Bir kova içine suyu, birkaç damla bulaşık deterjanı koyup köpük olana kadar elinizde çırpın. Mikrofiber bezi suyun içerisinde ıslatıp sıkarak nemli bir bez elde edin. Evinizdeki paslanmış krom alanları temizleyebilirsiniz.

Pis suyu boşaltıp temiz su ile kovayı yeniden doldurun. İçerisine alüminyum folyodan bir şerit kopararak suyun içerisine bırakın. Islanmış folyoyu paslı yerlere sürün. Folyonun ıslaklığı geçince yeniden ıslatın ve başka bir paslı bölmeye geçin. Çıkan pas parçalarını ise kuru bir bezle temizleyin. Sonrasında pas oluşumunun önüne geçebilmek için cila sürün.

aluminyum folyo 3


Gümüşleri parlatmanızda birebir parlaklık sağlar.

Alüminyum folyo parlak kısmı üst tarafa gelecek bir şekilde cam fırın kabını ya da diğer fırın tepsinizi kaplayın. İçerisine karbonatı ve deniz tuzu karışımını cam fırına serpebilirsiniz. Sirkeden de bir miktar ekleyin. Karışımın üzerine sıcak su dökün. Dökerken dikkat edin köpürmeler olabilir size gelmemesine özen gösterin.

Gümüş eşyaları suyun içerisine tek tek bırakın ve gümüşteki kararma yoğunluğuna göre suyun içerisinde bekleme süresini kısa ya da uzun olarak ayarlamanız gerekir. (30 saniye veya 3 dakika) Bir süre beklettikten sonra maşayı yardımı ile gümüş eşyaları çıkarabilirsiniz. Mikrofiber bir bezle kurulayıp parlatın.

aluminyum folyo 2


Alüminyum folyo ile makaslarınızı bileyebilirsiniz.

Folyoyu birkaç kez uzunlamasına katlamakla işe başlayın. Uzunlamasına kesilen folyoları makasınızla kesmeye başlayabilirsiniz. Bu işlemi birkaç kez aynı folyo üzerinde birkaç kesim yaparak, makasın kesin yüzeyini bileylersiniz. Sonrasında ise bir kağıt alarak makasın keskinliği test edilebilir. Keskinliği elde ettikten sonra makasın bir havlu ile keserek, folyo kalıntılarını silin.

aluminyum folyo 4


Alüminyum folyo ile ızgaralarınızı temizleyebilirsiniz.

Izgara üzerindeki yapışan dokuları ısıtarak gevşemesini sağlayın. Çözüldükten sonra bir sünger yardımı ile onları temizleyin ve ızgarayı soğumaya bir kenara bırakın. Diğer taraftan soğuduktan sonra bir sprey şişesine sirke döküp ızgaranın üzerine iyicene sıkın. Alüminyum folyo kağıdını top haline buruşturarak getirin. Izgara üzerinde hiçbir kalıntı kalmayana kadar folyo ile temizlemeye devam edebilirsiniz. Tüm kirler temizlendikten sonra bol su ile durulayın.