Bebek sahibi olmanın sevinci, bazen yeni anneler ve babalar için beklenmedik duygusal dalgalanmalarla gölgelenebiliyor. “Baby Blues” ya da diğer adıyla “Annelik Hüznü”, doğum sonrası ilk günlerde ortaya çıkan ve genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçen bir duygu durumu olarak biliniyor. Ancak bu süreç, iki haftadan uzun sürerse “Postpartum Depresyon” tehlikesine gidebilir. Aile Danışmanı Gülsu Arpacı, yeni ebeveynlerin bu hassas dönemlerini daha sağlıklı atlatabilmeleri için bilinçli olmanın ne kadar önemli olduğunun altını çizerek önemli mesajlar verdi. İşte detaylar…
Baby blues bir diğer adıyla “Annelik Hüznü” olarak bilinir. Bebek doğduktan sonraki birkaç günde görülür. Genellikle iki üç gün sürer. En fazla iki hafta ardından kendiliğinden geçer. Eğer geçmezse terapi gerektirir. İki haftadan uzun sürdüğü tespit edilen hal ise “Postpartum Depresyon” olarak adlandırılır.
Annelik Hüznü semptomları:
1. Huzursuz ve endişeli hissetmek
2. Sabırsız ve huysuz olmak
3. Nedensizce ağlamak
4. Kendisinden beklemediği gibi olmak
5. Odaklanmakta güçlük çekmek
6. Ruh hali değişiklikleri
7. Üzüntülü olmak
Postpartum depresyondan farklı olarak daha kısa sürer ve ona oranla daha az şiddetlidir. Baby blues babalarda da hormon değişiklikleri nedeniyle görülebilmektedir.
Erkeklerde semptomları:
1. Uzak kalmayı ve yalnız olmayı istemek
2. Kızgın, karamsar, huysuz, endişeli hissetmek
3. İşe, hobilere olan ilginin azalması veya kendini işe vererek çok çalışmak
4. Üzgün ve hayal kırıklığına uğramış hissetmek
5. Umutsuz veya bunalmış hissetmek
6. Uyumakta güçlük çekmek
7. Karar vermekte zorlanmak
Baby Blues gibi deneyimlenen ve yaşanması ihtimali muhtemel hadiseler üzerine bilinçli olmak sorunlara bilinçli bir şekilde müdahale edebilmeyi sağlar.
“Baby Blues” yani “Annelik Hüznü” hamileler, baba adayları, yeni doğum yapan anneler ve henüz yeni baba olmuş kimselerin bebekleriyle ilk zamanlarını sağlıklı bir şekilde atlatabilmeleri için hakkında doğru fikir sahibi olmalarının mühim olduğu bir evredir.
Baby blues genellikle kendiliğinden geçse de bu süreci daha sağlıklı atlatabilmek için olabildiğince daha çok uyumak, güvendiğiniz insanlardan bebeğinize bakması için kısa süreli de olsa yardımlar alarak kişisel zaman geçirmek ve partnerinizle baş başa vakit geçirmek, ev dışına çıkmak, güneş ışığı almak ve sağlıklı beslenmek yararlı olacaktır.