Çilek reçeli, özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi, en sevilen reçellerden. Çilek reçelini hazır almak yerine evde kendiniz de pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz.
İşte püf noktalarıyla asla şekerlenmeyen, tam kıvamında çilek reçeli tarifi:
Malzemeler
Yapılışı:
Çilek reçeli yapmak öncelikleri çilekleri temizlemekle başlayalım. Çileklerin yeşil saplarını çıkarıp bol suda yıkayalım.
Suyunu süzdükten sonra reçelleri tepsiye veya tencereye alıp üzerine 2 kilo toz şeker dökelim. Ertesi güne kadar tozşeker meyvelerin suyunu çekip sulanacaktır.
Tencereyi ocağa alın. Orta-yüksek ateşte reçeli pişirmeye başlayın. Köpürdükçe köpükleri kepçe yardımıyla toplayın.
Toplam 40-45 dakika boyunca pişirin. Son 5 dakika kalan limon suyu ve tereyağını ekleyin.
Hazırlamış olduğunuz reçelleri sıcak sıcak kavanozlara doldurun, ve ağızları sıkıca kapatıp ters çevirin. Bunun için yeni kavanoz kapağı satın alıp kullansanız çok iyi olur.
Şeker temiz çileklerin üzerine dökülerek bir gece bekletilmelidir.
Çileklerin yeşil kısımları çıkarılmalı çilekler bir tepsiye yahut tencereye alınmalı, çileklerin üzerine şeker dökülerek 1 gece şekerli olarak bekletilmeli.
Limon Tuzu Kullanın
Aşçıların çilek reçelinin şekerlenmemesinde iki sırrı vardır. Birincisi reçele limon tuzu ilave etmek, diğeri ise reçel kaynarken üzerinde oluşan köpükleri kepçe yardımıyla toplayıp çıkarmaktır.
Taze limon suyu kullanmalı ve limon suyu ocaktan almaya yakın reçele ilave edilmeli.
Köpükleri Kepçeyle Alın
Reçel bekledikçe şekerlenmemesi için reçelin üzerinde oluşan köpükler kepçeyle alınıp atılmalı.
Ayrıca çilek reçelinin şekerlenmemesi için ocaktan almadan 10 dakika kadar önce mutlaka taze sıkılmış limon suyu reçele ilave edilmeli. Limon suyu yerine 1 çay kaşığı limon tuzu da kullanılabilir. Hatta limon tuzu reçelin şekerlenmemesi için daha da etkilidir.
Reçelin kararmaması için reçeli yaparken kapağı kapatılmamalı.
Kavanozu Ters Çevirin
Reçelin uzun süre bozulmadan sağlam kalması için kavanozlara sıcak sıcak dökülmeli, kapaklarını kapatıp kavanozlar kapak üzeri olacak şekilde ters çevirmeli.
Reçeller kiler gibi serin ve kuru ortamlarda saklanmalıdır.
Şayet tüm bunlara rağmen reçel şekerlendiyse şekerlenmiş reçele çok az su koyarak kaynatabilirsiniz bu yöntemle reçel şekerlenmeden kurtulmuş olacaktır.