Bebeklerin ek gıdaya geçmesi ebeveynler için hem heyecan verici hem de dikkat gerektiren bir süreçtir. Bebeğe hangi gıdaların verilip verilemeyeceği özellikle yeni anne baba olmuş kişiler tarafından çok merak edilir. Ekmeğin de bebeğe ne zaman verilebileceği araştırılmaktadır. Peki bebeklere ekmek ne zaman yedirilebilir?
Ekmek yüzyıllardır insanoğlunun temel gıdası, temel katığıdır. Hatta çoğu kişi ekmeksiz yapamadığını, ekmek olmadan doymadığını söyler.
Buğday ekmeği, tam tahıl ekmeği, çavdar ekmeği, kepek ekmek gibi pek çok ekmek türü olsa da en ekonomik olanı ve en yaygın tüketileni beyaz ekmek yani buğday ekmeğidir.
Ekmek bebek, genç, yetişkin, yaşlı her yaştan insanın beslenmesinde yer alabilir.
Peki bebeklere kaç aylıktan itibaren ekmek verilebilir?
Bebekler doğduğu andan 6 aylık oluncaya kadar anne sütü yahut formül mamalar ile beslenir. Bebeğin sindirim sistemi geliştikçe artık farklı gıdalara geçiş yapılabiliyor.
Uzmanlar bebeğin ilk 6 ay anne sütü hariç su dahil hiçbir besine ihtiyaç duymadığını, bebeğin temel besinin anne sütü olması gerektiğini söylüyor.
6. aydan itibaren bebeklere tadımlık olarak yoğurt, haşlanmış yahut buharda pişmiş sebzeler, cam rendeden geçirilip püre yapılmış meyveler yedirilebilir.
Bebeklerde ek gıdaya geçişte 3 gün kuralı uygulanır. Bir gıda önce 1 çay kaşığı ertesi gün 1 tatlı kaşığı bir diğer gün ise 1 yemek kaşığı olarak tattırılır. Böylece bebeğin o gıdaya karşı alerjik tepki verip vermeyeceği gözlemlenir.
Peki bebeklere ekmek ne zaman verilmeli?
Bebeklere ekmek 6. aydan itibaren verilebilir. Ancak ekmeğin kabuk kısmı sert olup bebekte boğulma riskine neden olabileceğin ilk etapta ekmeğin yumuşak iç kısmı bebeğe yedirilmelidir.
Ekmeğin içi bebek öğünlerinde, kahvaltılarında yer alabilir. Ekmek için çorbaya doğranıp bebeğe yedirilebilir.
Bebeklere beyaz ekmek dahil her ekmek verilebilir. Fakat daha sağlıklı olan çavdar, tam buğday, kepek yahut ekşi mayalı ekmekler tercih edilmelidir.