“Kalp gribi mi olur?” dediğinizi duyar gibiyiz. Evet, yanlış duymadınız! Bildiğiniz tüm gripleri unutun. Sizde de bu belirtiler varsa kalp gribi olabilirsiniz. Peki, kalp gribi nedir? Kalp gribi belirtileri nelerdir? Kalp gribi neden olur? Kalp gribi hakkında merak edilenleri sizin için araştırdık. İşte kalp gribi hakkında bilinmeyenler…
Bildiğiniz tüm gripleri unutun. Kalp gribi, gribe benziyor fakat kalbi etkiliyor. Kalp gribi olur mu? demeyin! Diğer grip türlerine oldukça benzerlik gösteren kalp gribi, soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonu gibi gözükse de kısa sürede kalp kasına yayılarak ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
Son yıllarda artan kalp gribi vakaları, farkındalığın artmasını sağlıyor. Kalp gribinde en önemli etken belirtileri tanımak ve doğru zamanda müdahale etmek olarak karşımıza çıkıyor. Ne kadar normal grip gibi gözükse de ilerleyen süreçte ciddi sonuçlara yol açıyor.
Grip, zaman zaman hepimizin yaşadığı üst solunum hastalıklarından biridir. Fakat hafife alınmayacak kadar tehlikeli bir grip türü varsa oda ‘kalp gribi’dir. Gribin yayılım gösterdiği organların başında akciğer ve kalp gelir.
Grip, uzun süre akciğere tutunduğunda zatürreye, kalbe tutunduğunda ise çeşitli kalp rahatsızlıklarına yol açar. Kalp gribi, tıpta ‘miyokardit’ olarak adlandırılır.
Kalp gribi, kalp kasının viral enfeksiyon sebebiyle iltihaplanması olarak adlandırılır. Kalp gribi, enfeksiyonun doğrudan kalp kasına etki etmesi ve bağışıklık sistemini aşırı uyarması sonucunda etkisini gösterir.
Bu gribin semptomları kişiden kişiye farklılık gösterir. Kalp gribi, bazı kişilerde hafif seyrederken, bazılarında ise kalp yetmezliği, kalp ritim bozukluğu ve ani kalp durması gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Kalp gribi, ne kadar normal grip gibi gözükse de farklı şekilde sonuçlanabiliyor. Bu noktada önemli olan kalp gribi belirtilerini doğru bir şekilde tanımak ve doğru zamanda müdahale etmektir. Peki, kalp gribi belirtileri nelerdir? İşte kalp gribi belirtileri…
Aslında kalp gribi normal gribin biraz daha ilerlemiş hali olarak görülür. Kalp gribine en sık neden olan etmen viral enfeksiyonlardır. Özellikle kalp gribine neden olan virüsler arasında; influenza virüsü, adenovirüs, coxsackie virüsü, parvovirüs B19 ve SARS-CoV-2 (COVID-19) virüsü yer alır.
Sizde normal gribin yanı sıra yukarıda yer alan kalp gribi belirtilerini taşıyorsanız, mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Son zamanlarda artan bu hastalık, diğer grip türlerinden çok daha farklı bir şekilde etkisini gösteriyor.
Kalp gribi, bol istirahat ve çeşitli ilaç tedavileriyle atlatılabiliyor. Fakat ilerleyen vakalar da ciddi sağlık problemleri meydana gelebiliyor. Sizde kalp gribini hafife almayın ve belirtileri hissettiğiniz an mutlaka bir uzmana gözükün.