Bulgur kabızlık yapar mı? Bulgur yemek gaz veya ishale neden olur mu?

Bulgur gibi kepekli tahıllar ile beslenmek sağlığımız için çok faydalı olsa da, bulgur yemek pek çok kişide şişkinlik, gaz, kabızlık, ishal gibi çeşitli yan etkilere neden olabilmektedir. Bulgur lif açısından zengin bir besindir.

14 Temmuz 2016
0 Yorum
UN 24 1

Bulgur gibi kepekli tahıllar ile beslenmek sağlığımız için çok faydalı olsa da, bulgur yemek bazı kişilerde şişkinlik, gaz, kabızlık, ishal gibi çeşitli yan etkilere neden olabilmektedir. Peki bulgur yemek herkeste kabızlık, gaz ve ishale yol açar mı?

Bulgur, buğdayın öğütülmesiyle elde edilen, vitamin, mineral ve lif açısından zengin, uzmanlarca tavsiye edilen süper gıdalardan. Pirinç pilavına da sağlıklı ve lezzetli bir alternatif.

Bulguru çorbalara ekleyebilir, salatalara katabilir yahut pilavını yapıp afiyetle tüketebilirsiniz. Ancak bulgur severler  bulgurun gaz, kabızlık, ishal gibi semptomlara yol açıp açmadığını çok merak ediyor.  Peki bulgur gaz, kabızlık ve ishal yapar mı?

BULGUR GAZ YAPAR MI?

Güncel Gastroenteroloji Dergisi’nde Aralık 2010’da yayınlanan “Gastrointestinal Sistem ve Gaz” adlı makalede, Prof. Dr. Mustafa Gülşen, bulgurun gaz yapan gıdalardan olduğunu, bulgurun yanı sıra süt, ayran, yoğurt, sarımsak, soğan, fasulye, patlıcan, patates, havuç, elma, çilek, kavun, kayısı,mantar, kara lahana, muz, kereviz, portakal, armut, kivi, şeftali, simit, sufle nohut, bezelye, bakla, lahana, pırasa, Brüksel lahanası, turp, mercimek, hamur işlerinin de aşırı gaz yapan yiyeceklerden sayıldığını söylüyor.

Bulgur kabızlık yapar mı, Bulgur yemek gaz veya ishale neden olur mu


BULGUR KABIZLIK YAPAR MI?

Uzmanlar bulgurun kabızlık yapmadığını aksine kabızlığa iyi geldiğini söylüyor.

Uzm. Dyt. Ayşegül Saroğlu bulgurla ilgili şu ifadelerde bulundu:

“Bulgur lif açısından zengin içeriği sayesinde sindirim sistemini uyarıyor, kabızlık, şişkinlik ve hazımsızlık gibi semptomları önlemeye yardımcı oluyor.”

Doç Dr. Erol Vural, kabızlıkta beslenmeyle ilgili:

“ Kabızlık probleminin giderilmesinde posa bakımından zengin gıdalar tüketmeli. Meyve-sebzeler kabuklarıyla birlikte yenilmeli. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, kepek, yulaf veya çavdar ekmeği tüketmeli. Pirinç pilavı yerine bulgur pilavını tercih etmeli. Günde 2- 2.5 litre su içmeye devam etmeli.” önerilerinde bulundu.

Bulgur kabızlık yapar mı, Bulgur yemek gaz veya ishale neden olur mu


Bulgur, sağlığa faydaları araştırmalar ile kanıtlanmış eşsiz bir besin. Miller Magazine (Değirmenci Dergisi’nde) bulgurun yararları şöyle geçiyor “Bulgur, yüksek lif içeriği ile bağırsakları çalıştırıyor, tok tutucu özelliğiyle kilo kontrolüne yardımcı oluyor, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynuyor, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.” Tüm bu faydaların yanı sıra diğer gıdalar da olduğu bulgurun da bir takım yan etkileri mevcut. Örneğin buğday alerjisi olanlara bulgur yemek de dokunuyor, kabızlık ishal, şişkinlik, ciltte kurdeşen gibi semptomlar görülebiliyor.

BULGUR İSHAL YAPAR MI?

Bulgur yüksek miktarda lif içerdiğinden aşırı tüketilmesi halinde yahut bulgura alerjiniz olması durumunda ishale neden olabiliyor.

Bulgurun ishal yapması hammaddesi buğdaydan da kaynaklanabilir.

28 Mart 2022’de yayınlanan “Atopic Dermatitis : Inside Out Or Outside in” kitabında, buğday alerjisinde kusma, ishal, rinit veya stridor gibi semptomların görülebileceği yer aldı.

Bulgur kabızlık yapar mı, Bulgur yemek gaz veya ishale neden olur mu


BULGUR ALERJİSİ NEDİR?

Bulgur çoğu insan için güvenli kabul edilse de buğday alerjisi veya glutene karşı hassasiyeti olanlarda bulgur alerjisine neden olabiliyor.

Bulgur alerjisi bağışıklık sistemimizin, bulgurun hammadesi olan buğdayı düşman olarak algılaması ve onla savaşması sonucu meydana geliyor. Bunun sonucunda bulgur alerjisi belirtileri ortaya çıkıyor.

Bulgur alerjisi olanlarda şu belirtiler görülebiliyor:

  • Karın ağrısı
  • Şişkinlik
  • Gaz
  • Kabızlık
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Hazımsızlık
  • Mide yanması
  • Halsizlik
  • Ciltte döküntü, kaşıntı ve kurdeşen
  • Baş ağrısı
  • Migren

Bulgur alerjisi tedavisinde bulgur ve bulgur içeren besinlerden uzak durmalı. Bunun yerine kinoa, darı veya karabuğday gibi tahılları tercih etmeli. Doktor ihtiyaç görürse antihistaminik de reçete edebilir.

Bulgur kabızlık yapar mı, Bulgur yemek gaz veya ishale neden olur mu


BULGUR NEDEN GAZ, İSHAL VE ŞİŞKİNLİK YAPAR?

Bulgur yedikten sonra gaz, şişkinlik ve ishal sorunuyla karşılaşmanız sizdeki gluten intoleransına bir işaret olabilir. Gluten buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir proteindir. Çoğu kişi glutenli gıdaları sorunsuz sindirir, fakat çölyak hastalığınız varsa, yani glutene karşı duyarlı biriyseniz bulgur tüketimiyle beraber şişkinlik, gaz, mide ağrısı, ishal ve kusma gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. National Digestive Diseases Information Clearinghouse(Ulusal Sindirim Hastalıkları) doktorları gluten alerjisinin bağışıklık sisteminin glutendeki bir proteini zararlı olarak bulup ona saldırmasından kaynaklandığını bildiriyor. Uzmanlar gluten alerjisinin kalıtsal yani genetik olduğunu iddia ediyor.