Vücutta gerçekleşen en önemli işlem kan dolaşımıdır. Kan dolaşımı; temiz kanın vücuttaki tüm hücrelere dağılmasını sağlamaktadır. Vücutta kalp çalışmadığı zaman; kan pomplama durur, hücrelere okjijen gitmediği için de ölüm gerçekleşir.
Vücutta gerçekleşen en önemli işlem kan dolaşımıdır. Kan dolaşımı; temiz kanın vücuttaki tüm hücrelere dağılmasını sağlamaktadır. Vücutta kalp çalışmadığı zaman; kan pomplama durur, hücrelere okjijen gitmediği için de ölüm gerçekleşir. Vücuttaki genel kan dolaşımındaki asıl amaç;hücrelere oksijen ve besin taşımak ve oluşan atıkları hücrelerden uzaklaştırmaktır. Kan dolaşımı ikiye ayrılmaktadır:
1. Küçük Kan Dolaşımı
Küçük kan dolaşımı, vücutta kirlenen kanın temizlendiği dolaşım türüdür. Bu dolaşım sağ karıncıkta başlayıp sok kulakçıkta son bulur. Küçük kan dolaşımında sağ karıncıkta bulunan kirli kan; akciğer atardamarı ile akciğere götürülür. Akciğerde temizlenen kan akciğer toplardamarıyla geri kalbin sol kulakçığına gelir.
2. Büyük Kan Dolaşımı
Büyük kan dolaşımında ise akciğerde temizlnen kan vücuda dağıtılır ve vücuttaki kirlenen kan ise kalbe getirilir. Büyük kan dolaşımında sol karıncıkta bulunan temiz kan; aort ve diğer atardamarlar yolu ile tüm iç organ ve dokulara dağıtılır. Sonrasında kılcal damarlarda gelen oksijen ile karbondioksit değiştirilir. Biriken bu karbondioksit ve kirli kan geri kalbin sağ kulakçığına getirilir.
Büyük Kan Dolaşımı Ne Demek?
Vücutta kanın; kalpte sol karıncıktan cıkıp vücudu gezdikten sonra kalbin sağ kulakçığına gelmesine büyük kan dolaşımı denir. Bu dolaşım şeklinde temiz kan tüm vücuda dağıtılır. Bu dolaşım şeklinde atardamarlar temiz ve oksijeni bol kan taşırken toplardamarlar ise kirli ve oksijeni az kan taşır.
Büyük Kan Dolaşımı Nasıl Gerçekleşir?
Büyük Kan Dolaşımı Aşamaları Nelerdir?