Zarafetin sembolü olarak görülen orkideler, özel günlerin ve çiçek severlerin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Ancak diğer çiçeklere göre bakımları zor olan orkideler doğru bakılmadı zaman çiçek açmıyor. Ancak bizler sizin için araştırdığımız birkaç tüyo ile orkideniz çiçeksiz kalmayacak. Çiçek açmayan orkide de adeta patlama meydana gelecek. 1 haftalık şok banyo duşu ile orkideden çiçekler fışkıracak. İşte detaylar…
Özel günlerin ve çiçek severlerin ilk seçeneği olan orkide, doğru bakılmadı sürece çürür ve dökülmeye başlar. O yüzden ilk etapta herhangi bir çiçeğin gelişimi ve uzun ömürlü olabilmesi için doğru saksı seçişi oldukça önemlidir. Orkideler için küçük saksılar doğru seçim olacak. Çünkü orkideler köklerinin büyük bir alana yayılmasını sevmezler. Dar alanda iç içe birleşerek daha güvenli bir şekilde büyürler.
Saksının şeffaf ve hava deliklerinin de olması önemlidir. Fazla suyu sevmeyen ve yanlışlıkla fazla sulama yapıldığı zaman kullanılan bu hava delikleri orkide bakımında oldukça önemlidir. Orkidenin ayrıca havasız kalmaması gerekiyor. Çiçeklerde en az insanlar kadar havaya ihtiyaç duyarlar.
Orkidenin bulunduğu ortamda nem oranına dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alıyor. Nem oranı %40’ın ve %70’i geçmemesi gerekiyor. Çiçekler soğukta kalırsa çiçek de açmayacaktır. Geceleri 10 derecenin altında sıcaklığa maruz kalmamalı, gündüzleri ise 26 dereceyi geçmemesi gerekiyor. Işık görmeyen orkide hiçbir zaman çiçek açmaz.
Saydığımız bu bilgileri yaparsanız orkidenizin zarar görmesine neden olursunuz. Besinler de orkideler için oldukça önemlidir. 15 günde bir orkide besini olarak satılan ürünler ile orkidelerinizi beslemelisiniz. Ayrıca orkidenizin yapraklarını toz tutmaması için önlememiz ve temizlememiz gerekir. Eğer orkideyi tohum olarak almış ve çiçek açmasını hemen beklerseniz yanlış yaparsınız. Tohum olarak bakım yapılan orkideler uzun yıllar doğru bakım ile büyür ve çiçek açar.
Filipinler ve Endonezya kökenli olan orkideler, güneşi doğrudan almayan aydınlık bir köşede duran bir çiçektir. Doğrudan güneş olan orkideler yapraklarının yanması ile zarar görür. Bu zararı yaprağına bakarak anlayabilirsiniz. Yaprakları çimen yeşili tonundan daha koyu olursa bu orkidenizin yetersiz ışık aldığına işaret olur.
Ayrıca orkidelerinizi sakın kalorifer veya herhangi bir havalandırmanın yanına koymayınız. Çünkü orkidelerin bulunması gereken yerler 17-22 derecedir. Yaz aylarında ince bir tülün arkasına koyarak yeterli ısıyı almasını sağlayabilirsiniz.
Havalandırma orkide bakımında olmazsa olmaz. Kuru ve havasız ortamları hiç sevmez. Kış aylarında bile havadar mekanları isterler. Ancak cereyanlardan korumanız lazım. En önemli olan ise 1 haftalık şok banyo duşu. Nemi sevmesi ile bilinen orkide, özellikle yaz aylarında yapraklarına su püskürtülmesini sevdiği için yapılması gerekir.
Bir haftalık banyo da bekleme ile şok etkisi yapabilirsiniz. Çünkü nem dengesini dengelemek için orkideye iyi gelen şeylerden biri olur. Daha iyi bir yöntem ise orkideyi çakıllı tepsi üzerinde bekleterek drenaj problemini azaltarak nem dengesini sağlayabilirsiniz.