Diyabet hastaları ayaklarını ne sıklıkla yıkamalı? araştırılıyor. Banyo yaparken üstünkörü ayak temizliği yapmak her zaman yeterli olmuyor.
Duş alırken köpürttüğümüz lif her zaman vücuda eşit şekilde dağılmaz ve vücudun her yeri güzel bir şekilde temizlenmez. Bazı uzmanlara göre ayakların bakımı daha fazla özeni hak ediyor. Peki diyabet hastaları ayaklarını ne sıklıkla yıkamalı?
Ayak sağlığında yara iyileşmesi üzerine çalışan öğretim görevlisi Holly Wilkinson, “Özellikle parmak araları, nemli, sıcak ve havasız bir ortamdır, bu nedenle mikropların üremesi için mükemmel bir yerdir” diyor.
Pek çok hastalık ve ayak problemi, doğru hijyenle önlenebiliyor. New York Mount Sinai Hastanesi’nde dermatoloji profesörü olan Joshua Zeichner “Parmak aralarındaki küçük boşluklar, mikropların üremesi için özellikle riskli bölgelerdir” diyor.
Prof. Zeichner, “Bu, kaşıntı, şişlik ve kötü kokuya neden olabilir. Cilt bariyeri zarar gördüğünde, mikroorganizmaların cilde girme ve daha ciddi yumuşak doku enfeksiyonlarına yol açma riski artar” diye ekliyor.
Diyabet hastalarının ayaklarında daha fazla patojenik bakteri yer alıyor. Bağışıklık sistemleri zayıf kaldığı için, enfeksiyon kapma riskleri daha yüksektir. Aynı zamanda, sinir hasarı nedeniyle ayaklarında oluşan kesik veya yaraları hissetmeyebilirler.
Diğer yandan diyabet hastaları ayaklarında iyileşmeyen kesik, yara ve yaralara daha fazla yatkındır. Hatta durum ilerlerse ve erken teşhis edilmezse ayak parmaklarının, ayakların ve hatta uzuvların kesilmesi durumu oluşabilir.
Diyabet hastalarının ayaklarını her gün düzenli olarak yıkamaları önerilir. Bu sadece hijyen için değil, küçük yaraları erkenden fark etmek bakımından da önemli bir durumdur.
Ayakların temiz tutulması, Staphylococcus ya da Pseudomonas gibi bakterilerin neden olduğu cilt enfeksiyonlarının da önüne geçebilir. Bakteriler ciltte doğal olarak vardır ama kesik ya da yaralar nedeniyle kana karışma durumu olursa ciddi enfeksiyonlar görülebilir. Küçücük bir staf enfeksiyonu bile deri altında irin dolu şişliklere yol açabilir.
Wilkinson, “Ayaklar, bakterilerin üremesi için mükemmel bir ortam sunduğundan, kesik veya yara oluştuğunda iyileşmesi diğer vücut bölgelerine kıyasla daha uzun sürer” diyor.