Yılın son günlerinde Anadolu’da yapılan nar kırma geleneği hakkında merak edilenleri derledik. Kadim gelenek olarak görülen evde nar kırma 21 Aralık tarihinden itibaren genellikle yapılır. Ancak Anadolu geleneği gibi görülen nar kırmanın tarihçesi Yunan mitolojisine kadar uzanıyor.
Yılın son 10 gününde yapılan nar kırma geleneğinde bolluk ve bereket yatar. Bunun nedeni ise nar parçalanınca ortaya çıkan taneleridir. Antik Mısır’da nar patlatmak yaşam döngüsünü temsil eder. Piramitlerin duvarlarında da bulunan yere fırlatılan nar figürleri de var. Mısırlılar nar patlattıktan sonra çıkan nar tanelerini yiyen kişilerin bir sene boyunca hastalanmayacağına inanılır.
Öte yandan Yunan mitolojisinde ise nar patlatmanın ya da kırmanın evdeki huzursuzluğun biteceği düşünülür. Ayrıca Yunan mitolojisine göre; nar kırmak toprağın kışın bereketlenmesini sağlar. Evde nar kırmak aynı zamanda bekarların da kısmetini açtığına inanılır.
Anadolu insanı ise narın faydalarından dolayı bereketli ve şifa kaynağı olduğunu düşünür. Diğer geleneklere göre Anadolu insanları narı evde kırmak yerine yılın son günlerinde nar tüketir. Hatta nar kabuklarını da sobada yakarak evin havası temizlenir.
Anadolu da nar genellikle tuzla beraber tüketilir. Kışın soğuk havada artan virüslerden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirir.
21 Aralık nar kırma herhangi bir dine bağlı yapılan bir gelenek değildir. Tamamen halkın kendi arasında yaptığı geleneğe dönüşen bir etkinliktir.
Anadolu insanları dışında diğer geleneklerde genellikle kapı eşiğinde yapılır. Kapı eşiği yapılan nar kırılması ne kadar uzağa dağılırsa o kadar bereketli olur. 21 Aralık gecesinden başlanılan bu gelenek yılın son akşamına kadar devam eder.
Ortaya dağılan narlar toplanıp kaynatılıp şifa niyetiyle içilir. Kırılmaya karar verdiğiniz nar olgun olması daha iyi olur.