Anne karnındaki bebeğin büyüme ve gelişimi ultrason ile takip edilir. Hamileliğin başlangıcından itibaren her ay belirli aralıklarla ultrason muayenesine gitmek gerekir. Bebekte herhangi bir sağlık sorunu ortaya çıkıp çıkmadığı, sürecin nasıl
Anne karnındaki bebeğin büyüme ve gelişimi ultrason ile takip edilir. Hamileliğin başlangıcından itibaren her ay belirli aralıklarla ultrason muayenesine gitmek gerekir. Bebekte herhangi bir sağlık sorunu ortaya çıkıp çıkmadığı, sürecin nasıl ilerlediği ultrason sayesinde öğrenilebilir. Muayene sonrası ultrason görüntülerinin bir çıktısı alınarak anneye verilir. Fakat burada yazan terimler kafa karıştırıcıdır. Her anne adayı ultrason terimlerinin anlamları konusunda merak içindedir. Örneğin ultrasonda GA ne anlama gelir? ve benzeri sorular onların zihnini meşgul edip durur. Neticede bu kağıt bebekle ilgili önemli bilgiler ihtiva etmektedir ve annelerin bu hususta bilgi edinmek istemeleri gayet doğaldır. İşte bu yazımız konuyla ilgili sorularınıza ışık tutacaktır.
Ultrasonda GA Ne Demek?
Çeşitli ölçümler yapılarak bebeğin tahmini yaşı hesaplanır. Elde edilen sonuç GA terimiyle ifade edilir. Yani ultrasonda GA, bebeğin kaç günlük ve kaç haftalık olduğu anlamına gelir.
AUA ölçümü olarak da bilinen bu yöntem, son adet tarihinizin üzerinden kaç gün geçmiş olduğunu gösterir. ‘Bebeğim kaç hafta, kaç günlük?’ sorunuzu GA değeri cevaplandırır. Bebeğin ortalama yaşı bu şekilde belirlenir.
Ultrason kağıdında GA, ‘gestational age’ demektir. Regl döneminiz son kez ne zaman gerçekleştiyse o günden beri geçen süreyi bildirir. Bu da kaç haftalık gebe olduğunuz bilgisini verir.
Ultrason Ne İşe Yarar, Ne Zaman Yapılır?
Ultrasonografi cihazı ses dalgaları ile çalışmaktadır. Farklı görüntüleme yöntemleri radyasyon içerirken ultrasonda radyasyon bulunmaz. Hamilelikte ilk ultrason 6. ile 8. haftalar arasında yapılmaktadır. Ultrason ne işe yarar? sorusu ise şöyle cevaplandırılabilir:
1. Bebekte kalp atışı olduğunun görülmesini sağlar.
2. Anne adayının tek mi yoksa birden fazla bebeğe mi hamile kaldığı belirlenebilir.
3. Dış gebelik mi rahim içi gebelik mi olduğu tespit edilir.
4. Hamilelik haftası ultrasonografi sayesinde hesaplanır.
Ultrasonun Zararları Nelerdir?
Gebelikte ultrason muayenesinin herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ultrason yöntemi hamilelikte uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. Bu süre zarfında çeşitli bilimsel araştırmalar yapılmış ve ultrasonun risk taşıdığına, yan etkiye sebep olabileceğine ilişkin hiçbir veri elde edilmemiştir.
Gebelikte Kaç Kere Ultrason Çektirmelidir?
Sağlıklı bir hamilelik döneminde en az 3 defa ultrason muayenesi yapılmalıdır.
Erken gebelik sürecinde dış gebelik, düşük ve benzeri durumları elemek, hamileliğin rahim içerisinde normal bir şekilde gerçekleştiğinden emin olmak için ultrason muayenesine ihtiyaç vardır. Hamilelik haftası ultrason yapılmadan doğru olarak bilinemez.
11. ile 13. haftalarda gerçekleştirilen ultrason ense plisinin kalınlığına açıklık getirir. Riskli bir hamilelik yaşanıyorsa ultrason muayenelerinin normalden daha sık yapılması gerekebilir.
Gebeliğin 18. ile 22. haftalarında yapılan ultrason bebekte bir anomali olup olmadığını da göstermektedir.
32. haftanın ardından yapılan ultrason muayeneleri bebek gelişimine dair kritik bilgiler verecektir.