Mutfakta tüketilen yiyeceklerin saklanma koşullarına uygun olacak şekilde muhafaza edilmesi gerekir. Kış hazırlıkları yaparken derin dondurucuya atılan yiyecekler zamanla unutuluyor. 6 aydan fazla bir süre kalan besinler zamanla kendi özelliklerini kaybeder. Vitamin ve mineral değerleri yok olan besinleri yeniden tüketmeye kalkmak sağlık açısından büyük riskler oluşturur. Alanında uzman gıda mühendislerinin açıklamasıyla derin dondurucuda aylarca ya da yıllarca kalan yiyeceklerin zehir saçtığını dile getirdi. Peki, gıdalar derin dondurucuda beklerse bozulur mu? İşte Gıda Mühendisi Ebru Akdağ’ın cevabı…
Gıdaları son tüketim tarihi gelene kadar dondurabilirsiniz. Derin dondurucuda saklamayı düşündüğünüz gıdalar kendi içlerinde de türlerine ayrılabilir. Her gıda kendi iç yapısı gereği farklı bakım ve özen ister. Ürünü doğru şekilde sakladıysanız, yiyeceklerde herhangi bir koku, değişim gibi durumlar yoksa yeniden dondurulup tüketilebilir.
Derin dondurucuda sakladığınız yiyecekler bozulmadan önce birkaç ay kaldığında kalite kaybına ve besin değerlerinin düşmesine yol açıyor. Sakladığınız ürün hayvansal bir gıda türüyse 2 ya da 4 aya kadar saklanabilir. Meyve ve sebzelerde aynı ay dilimine bağlıdır. Gıdayı dondurucudan çıkardıktan sonra bir kenarda tutup bekletirseniz, yiyecek içerisinde bakteri oranının artırabilir. Zorunlu bir durum sırasında derin dondurucuda çıkardığınız bir ürünü buzdolabın normal iç haznesine koyarak çözülmesini bekleyebilirsiniz. 2 ya da 3 gün boyunca kullanımı sağlanabilir.
Evde yiyecekleri dondurup dern dondurucuya koyuyorsak; gıdalar -20 de daha yavaş yavaş donar. Buz kristallerinin oluşmasına zemin hazırlar. Besini hücre zarına zarar verdiğinden tüketeceğiniz yiyeceklerin besin değerini kaybetmesine yol açar. Salatalık, yumurta sarısı ya da bir takım meyvelerde buzluğa koyup donduğunda ve tekrar çıkarıp tükettiğimizde dokusal olarak zarar görür.
Dışarıdan alınan dondurulmuş sebze ve meyvenin besin değeri evdekine göre daha fazladır. Evde donma işlemi gerçekleşene kadar besin değerini kaybediyor. Tarım bölgesine yakın olan tesislerde hemen birkaç adım ötesinde dondurucu alanı olmaktadır. Hasat edilen meyve 8 saat içerisinde şoklayarak donduruluyorlar. – 40 şoklanan gıdalar – 20 olarak buzdolabının içerisinde faaliyet gösteriyor. Ürünleri farklı mevsimlerde kullanabilme özelliğiyle dondurulmuş gıdaların avantajlarını mutfaklarınızda kolaylıkla görebilirsiniz.
Dondurucudan aldığınız ürünleri direk olarak mutfak tezgahına koyup çözülmesini beklemeniz yanlış bir adımdır. Dondurucudan çıkan ürünleri dışarı çıkarmak yerine önce dolabın normal alanında çözdürüp sonra dışarı çıkarılmalıdır. Dondurucudan çıkarıp direk tezgah üzerine bıraktığınızda bakterilerin anında çoğalmasına zemin hazırlanır.
Ilık suda donmuş bir ürünü çözmek yanlış bir adımdır. 5 ila 60 derecelik oranda mikroplar çok hızlı şekilde artar. Akan soğuk su ya da buzlu suda çözdürmek basit yöntemlerden biridir. Diğer bir çözüm noktası ise mikrodalga fırındır. Mikrodalga fırının ayarlarına baktıktan sonra dediklerini yapabilirsiniz. Dondurulmuş gıdaların kullanım süresini üzerine yazarak, tarihi geçen gıdaları kullanmamanın önüne geçebilirsiniz.