Globulin nedir? Globulin yüksekliği veya düşüklüğü ne anlama gelir?

Globulin, kanda bulunan karaciğer tarafından üretilen, besinlerin taşınmasına ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan proteinlerdir. Globulin testi kanınızdaki globulin miktarını ölçmek için yapılır. Globulin yüksekliği veya düşüklüğü, vücutta enfeksiyon, böbrek hastalığı, kanser gibi bazı sağlık sorunlarına işaret eder.

5 Mayıs 2022
0 Yorum
UN 2025 01 06T003435.304

Globulin, kanda bulunan karaciğer tarafından üretilen, besinlerin taşınmasına ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan proteinlerdir. Globulin testi kanınızdaki globulin miktarını ölçmek için yapılır. Globulin yüksekliği veya düşüklüğü, vücutta enfeksiyon, böbrek hastalığı, kanser gibi bazı sağlık sorunlarına işaret eder.

Globulin ve albüminler, kanda bulunan iki ana proteindir. Globulinler, kan dolaşımındaki dolaşım sisteminin işlevini düzenlemeye yardımcı olurlar, kandaki proteinlerin yarısından biraz daha azını oluşturur. Globulinler, alfa 1 ve 2, beta ve gama olmak üzere 3 türe ayrılır.

GLOBULİN TESTİ NEDEN YAPILIR?

Kanımız albümin ve globülin denilen proteinlerden oluşur. Globulinler, karaciğer fonksiyonu, kan pıhtılaşması ve bağışıklık savunmasında önemli rol oynarlar.

Globulin testleri karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı, yetersiz beslenme veya emilim bozukluğu, bağışıklık sistemi bozuklukları ve bazı kanser türlerinin teşhisi için yapılır.

GLOBULİN NORMAL DEĞERİ NEDİR?

Globulin referans aralığı yani normal değeri 2.6-4.6 g/dL’dir.

UN 2025 01 06T003534.247

GLOBULİN YÜKSEKLİĞİ NEDEN OLUR?

Globulin seviyesinin yüksek olmasının nedenleri şöyledir:

Vücutta enfeksiyon olması.
Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar
Dehidrasyon ( Vücudun susuz kalması)
Lösemi ( kan kanseri)
Kemik iliği hastalıkları
Enflamatuar veya bağışıklık bozuklukları
Hodgkin lenfoma veya multipl miyelom gibi kanserler
Düzensiz kalp atışını tedavi etmek ve önlemek için kullanılan ilaçların yan etkisi olarak
Lupus veya kollajen hastalıkları gibi otoimmün hastalıklar
Frengi gibi kronik enflamatuar hastalıklar
Karaciğer veya böbrek hastalığı

UN 2025 01 06T003509.138
Multipl miyelom gibi belirli kanser türleri

Gerekli tedavinin uygulanabilmesi için bu hastalıklardan hangisinin globulin düzeylerinin yükselmesine neden olduğunu belirlemek için daha fazla test yapılması lazımdır.

Günlük egzersiz , yüksek globulin seviyenizi düşürmenin en iyi yollarından biridir. Her gün düzenli olarak yaklaşık 30 dakika egzersiz yapın.
Akut stresle yaşamak ruh sağlığınız üzerinde genel olarak olumsuz bir etkiye sahip olmasının yanı sıra globulin seviyenizi de artırabilir. Bu nedenle sizi üzen, strese neden olan kişilerden uzak durun.
Vücudunuz susuz kaldığında, globulin seviyeleriniz artacaktır. Günde 10-12 bardak su için.

GLOBULİN YÜKSEKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Halsizlik
Kemik ağrısı
Gece terlemesi
Kilo kaybı
Nefes darlığı
Yüksek ateş
Eklem ağrısı

GLOBULİN YÜKSEKLİĞİ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Globulin yüksekliğinin tedavisi için doktorun verdiği ilaçları kullanmalı, ayrıca aşağıda beslenme önerilerine uymaya çalışmalıdır.

Globulin seviyelerini düşürmek için yüksek proteinli yiyecekleri diyetinizden çıkarın. Protein yüksek düzeyde globulin içerir, bu nedenle protein ağırlıklı yiyecekler tüketmek globulininizi yükseltir. Kırmızı et, yumurta, süt, peynir ve yoğurt protein açısından zengin besinlerdir.

Globulin seviyenizi düşürmek için bol miktarda meyve ve sebze tüketin. Elma, armut, çilek, portakal, greyfurt ve diğer turunçgiller, pancar, şalgam ve havuç gibi kök sebzeler, brokoli, karnabahar ve bezelye globülin seviyesini azaltmaya yardımcı olur.

Diyetinizi sağlıklı yağlar ve kuruyemişler ekleyin. Ceviz, kaju fıstığı ve badem gibi kuruyemişler, Zeytinyağı, aspir yağı, ayçiçek yağı ve soya fasulyesi yağı gibi sağlıklı yağlar ideal besinlerdir.

UN 2025 01 06T003459.596

GLOBULİN DÜŞÜKLÜĞÜ NEDEN OLUR?

Böbrek hastalığı, karaciğer fonksiyon bozukluğu, çölyak hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) ve akut hemolitik anemi globulin seviyelerinin düşmesine neden olabilir. Diğer nedenler şöyledir:

Kanama (özellikle dış kanam)
Gastrointestinal hastalık
Kötü sindirim/emilim bozukluğu (ince bağırsak hastalığı)
Sindirim bozukluğuna yol açan pankreas hastalığı (EPI)
Protein kaybına yol açan bağırsak hastalığı (örneğin Crohn hastalığı)
Bazı hematolojik hastalıklar
Bazı otoimmün hastalıklar
Doğuştan gelen (Konjenital) immün yetmezlik
Aşırı hidrasyon (Vücutta aşırı su bulunması)
Akciğer kanseri
Akromegali (aşırı büyüme hormonundan kaynaklanan bir bozukluk.)
Yetersiz beslenme. Globulin üretimini azaltan diyetteki yetersiz beslenme veya besin eksikliği
Vücutta enflamasyon veya enfeksiyon

UN 2025 01 06T003640.258

GLOBULİN DÜŞÜKLÜĞÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Halsizlik
Vücutta ödem
Derinin ve gözlerin beyazlarının sararması (sarılık)
Mide bulantısı
Kusma

GLOBULİN DÜŞÜKLÜĞÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Globulin düşüklüğünün normal seviyeye gelmesi için bu sağlık sorununa yol açan hastalık tedavi edilmelidir.

Probiyotik takviyeleri ( Lactobacillus plantarum ve Bacillus polyfermenticus ) sınırlı araştırmaya göre globulinleri, özellikle immünoglobulinleri artırmaya yardımcı olabilir
Karaciğer ve böbrek detoksifikasyonuna yardımcı olan gıdaların tüketimi globülin seviyesini artırmaya yardımcı olacaktır. Bu besinler arasında kuşkonmaz, pancar, lahana, brokoli, sarımsak ve soğan yer alır.
Globulinler, bezelye, soya fasulyesi, acı bakla, yer fıstığı, Fransız fasulyesi ve bakla gibi besinlerde yüksek miktarda bulunur. Sofranızda bu besinlere yer verebilirsiniz.