Hamilelikte düşen tansiyonun sebepleri: Endişeye gerek var mı?

19 Mayıs 2016
0 Yorum
Purple Aesthetic Watercolor Zoom Virtual Background 72 1

Hamilelik dönemleri anne adayının çeşitli hal ve durumlara girdiği sancılı bir dönemdir. Değişen hormonlarla birlikte anne adayının bedeninde gösterdiği reaksiyonlarda farklılaşabilir. En yaygın durumlardan biri olan düşük tansiyonun ise genel olarak sebepleri aynıdır. Peki farklılaşan durumlar hangileridir? Bunun için endişeye gerek var mı? İşte cevaplar…

HAMİLELİKTE DÜŞÜK TANSİYON SEBEPLERİ

Gebelikte tansiyon düşüklüğü hamile kadınlarla sıklıkla karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Çoğu gebe kadın ilk trimesterde (yani 1.,2. Ve 3. Aylarda) kan basıncında düşüş yaşar, ikinci trimesterde de (3., 4., 5. Aylarda ) kan basıncında daha da düşme görülebilir.

Hamilelerde tansiyonun düşük olması genellikle herhangi olumsuz bir sonuca yol açmaz, fakat ağır vakalarda anne ve bebek için bu durum tehlikeli olabilir.

Purple Aesthetic Watercolor Zoom Virtual Background 71 1


Gebelikte bebeğe yeterli oksijen ve besin sağlamak için kan hacmindeki hızlı artış damarları genişletir bu da kan basıncının düşmesine neden olur. Bu durum gebelikte hipotansiyonın(düşük tansiyonun) en yaygın nedenidir, diğer sebepler ise hamilelikte hormonlardaki değişim, ikizlere hamile olmak, düşük tansiyon geçmişi, dehidratasyon(susuz kalmak), anemi, endokrin problemleri ve bazı kalp bozuklukları gibi altta yatan çeşitli sağlık sorunlarıdır.

HAMİLELİKTE DÜŞÜK TANSİYON DEĞELERİ

Sağlıklı bireylerde sistolik(büyük tansiyon) 120 civarlarında değişir, diyastolik(küçük tansiyon) ise 80 civarlarındadır. Yani 12’ye 8 normal tansiyon değerleridir. Bu değerlerden herhangi biri normalden düşükse düşük tansiyonunuz var demektir. Hamile bir kadında tansiyonun 90/60 mmHg altında olması yani 9’a 6’nın altında olması hamilelikte düşük tansiyon anlamına gelir. Ancak, bu oranlar tıbbi geçmişinize ve genel sağlığınıza bağlı değişebilir.

Purple Aesthetic Watercolor Zoom Virtual Background 73 1


PEKİ, DÜŞÜK TANSİYON HAMİLELLİK BELİRTİSİ MİDİR?

Uzmanlar düşük tansiyonun hamilelik belirtisi olabileceğini bildiriyor.

HAMİLELİKTE TANSİYON DÜŞMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR

Baş dönmesi( özellikle otururken ya da yatarken aniden kalktığınızda )
Bulanık görme
Baş ağrısı
Mide bulantısı
Konsantrasyon güçlüğü
Aşırı susama
Soluk, soğuk, nemli cilt
Halsizlik ve yorgunluk
Kalp atışında hızlanma

Purple Aesthetic Watercolor Zoom Virtual Background 74 1


HAMİLELİKTE DÜŞÜK TANSİYON NASIL ÖNLENİR

Diyetinizde yeteri miktarda tuz olsun.(aşırı tuz tüketiminin fetüs etkileyebilir veya yüksek kan basıncına neden olabilir)
5-6 Öğün Yiyin! Uzun süre aç kalmayın, ara öğünleriniz mutlaka olsun. Hatta mümkünse diyetisyene gidip bir beslenme programı hazırlatın ve bildirilenlere göre beslenin.
Aşırı karbonhidrattan sakının
Patates, havuç, ekmek, makarna, çikolatalı süt gibi karbonhidrat oranı yüksek gıdaları aşırı tüketmeyin.
Susuz kalmayın
Taze meyve suları, bitkisel çaylar, su gibi içeceklere devam ederek bedeninizin susuz kalmasını önleyin.

Purple Aesthetic Watercolor Zoom Virtual Background 75 1


Doktorunuzun vereceği günlük prenatal vitamin ve folik asit takviyesi alın.
Düzenli egzersiz yapın, çünkü spor yapmak kan basıncını normal seviyede tutmaya yardımcı olur.
Ani hareketlerden kaçının.
Varis çorabı kullanın. Bu elastik çoraplar, kan dolaşımına yardımcı olduklarından, tansiyon düşüklüğünü önleyebilirler.
Uzun süre ayakta durmaktan kaçının.
Kafein ve alkolden uzak durun.
Bol sıvı alın, 2-2,5 lt su için, hamile bir kadının normal insanlar için tavsiye edilen miktardan daha fazla su tüketmesi gerekir. Su içmek kan hacmini artırır, tansiyon düşmesini önler.

HAMİLELİKTE DÜŞÜK TANSİYON TANISI

Doktorunuz tarafından düzenli gebelik muayeneleri sırasında tansiyona bakıldığında tanı koyulabilir. Ek testler kesin nedenlerini tespit etmek istenebilir:

Kan testleri: diyabet, yüksek kan şekeri, anemi veya diğer kan bozukluklukları olup olmadığını belirlemek için istenir.

Purple Aesthetic Watercolor Zoom Virtual Background 2 17


HAMİLELİKTE DÜŞÜK TANSİYON TEDAVİSİ

Genelde kan basıncı 3.trimesterde yani hamilelikte 7.,8. ve 9. ayda yükselmeye başlar ve doğumdan sonra normale döner, bu yüzden doktorlar genelde hamilelikte düşük tansiyon için ilaç tedavisi uygulamazlar. Bu durumda hamilelikte beslenme programınıza dikkat ederek ve diğer bildirdiklerimizi uygulayarak tedavi edilebilir.

Gebelikte tansiyon düşüklüğü hamile kadınlarla sıklıkla karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Çoğu gebe kadın ilk trimesterde (yani 1.,2. Ve 3. Aylarda)

Gebelikte tansiyon düşüklüğü hamile kadınlarla sıklıkla karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Çoğu gebe kadın ilk trimesterde (yani 1.,2. Ve 3. Aylarda) kan basıncında düşüş yaşar, ikinci trimesterde de (3., 4., 5. Aylarda ) kan basıncında daha da düşme görülebilir.