20 haftalık hamilelikten önce anne karnındaki bebeğin ölmesine düşük yapma denir. Düşük yapma genellikle bebekteki kromozom bozukluğundan kaynaklanır.Düşükler genellikle hamileliğin ilk 3 ayında yani ilk 13 haftada meydana gelir.
20 haftalık hamilelikten önce anne karnındaki bebeğin ölmesine düşük yapma denir. Düşük yapma genellikle bebekteki kromozom bozukluğundan kaynaklanır.Düşükler genellikle hamileliğin ilk 3 ayında yani ilk 13 haftada meydana gelir.
Düşük Yapma En Sık Hangi Aylarda Olur?Kadın Hastalıkları Uzmanı Doktor Levent Sapmaz bu konuda şu bilgileri vermektedir;
“Düşük, hamileliklerin %20’sinde görülen bir durumdur.%80’den fazla düşük vakası hamileliğin ilk 13 haftasında gerçekleşmektedir. Riskin en yüksek olduğu zaman ilk 8 haftadır. Hamileliğin 8. haftasından sonra düşük yapma ihtimali gittikçe azalır.”
Gebelikte Düşük Yapma Riski Ne Zaman Geçer?
0-13 hafta arası gebeliğin ilk 3 ayı olarak değerlendirilmektedir. Düşüklerin %80’ini bu süreçte yani ilk 3 ayda meydana gelen vakalar oluşturmaktadır. 3 aylık dönemin ardından düşük vakalarıyla daha seyrek karşılaşılmaktadır. Gebeliğin 2. trimesterinde yani 14.-26. haftalarda (4., 5. ve 6.) aylarda düşük olma ihtimali %1-%5 civarındadır. Fakat hamilelik çok özel bir süreçtir ve hangi ayda olursa olsun rutin kontrollerin hiç aksatılmaması gerekir. Anne adayının daima tetikte olması ve anormal bir değişiklik fark ettiğinde hemen doktora başvurması lâzımdır.
Annenin Yaşına Göre Düşük Yapma Oranı Nedir?
Annenin yaşına göre ortalama düşük riski aşağıdaki gibidir:
Düşük Yapmamak İçin Doktorlardan Altın Öneriler
Düşük; çoğu zaman bebekte gelişimin durması nedeniyle ortaya çıkar. Bazen de kromozomlarda oluşan bir aksaklık bu duruma yol açabilir. Onun için düşüğün engellenmesi genelde mümkün değildir. Ancak gebeliğinizin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için hekiminizin talimatlarını yerine getirmeniz çok önemlidir ve düşük riskinin azalmasına fayda sağlayabilir. Sağlıklı bir hamilelik için şunlara dikkat edilmelidir:
Beslenmenize çok dikkat etmelisiniz. Et, süt, yoğurt, taze sebze ve meyveler bol bol tüketilmelidir.
Yorucu, ağır işlerden uzak durun. Sosyal hayatınızı da, iş hayatınızı da hamileliğinizi düşünerek planlayın. Eğer düşük riskiniz varsa daha dikkatli olmanız elzemdir. Hamilelik boyunca yeteri kadar dinlenmeye özen göstermeniz gerekir.
Önceki bir veya birkaç hamileliğiniz düşükle sonuçlandıysa veya hekiminiz düşük riski taşıdığınızı bildirdiyse doğuma kadar cinsel ilişkiye girmekten kaçının. Her şey yolundaysa, gebelikte bir problem yoksa seks yapmak tıbbi açıdan sakıncalı değildir. Fakat düşük tehlikesi mevcut olan gebelikler için aynı şey söylenemez.
Gebelikte aşırı yük kaldırmanın mahzurlu olduğunu bütün kadınlar bilir. Düşük riskini artıran faktörlerin en önemlilerinden biri ağır kaldırmaktır.
Stres, düşüğü tetikler. Anne adayı kendisini rahatlatacak aktivitelerle meşgul olmalı ve mental açıdan yorulmamaya dikkat etmelidir.
Kiloyu kontrol altında tutmak, düşük riskine karşı alınabilecek bir başka önlemdir. Çok fazla kilo almak düşüğe zemin hazırlayabilir.
Her gün gerektiği kadar folik asit alınmalıdır.
Sigara, uyuşturucu ve alkolün düşük riskini ne derece artıracağı izaha muhtaç olmayan bir gerçektir.
Karın bölgesinin darbe alması düşük riskine yol açabilir. Bu konuda çok hassas olunmalıdır.
Bulaşıcı hastalıklar, radyasyon ve X-ray ışınlarından korunulmalıdır.
Yaralanma ihtimali olan sporlar yapılmamalıdır.
Daha Önce Düşük Yapan Tekrar Düşük Yapar mı?
Önceden düşük yapan kadınların %85’inde tekrar düşük meydana gelmez. Düşük, doğurganlıkta bir problem olduğunu göstermez. Sonraki hamileliklerde düşüğün tekrarlama oranı %1-2 arasındadır.
Düşük Belirtileri Nasıl Anlaşılır Gerçekleşir Nasıl Belli Olur Düşükte Kanama Nasıl Olur Tıklayınız