Her ayın başında ziyaretçilerin akınına uğrayan Ayın Biri Kilisesi nerede herkes çok merak ediyor. Sizler için Ayın Birik Kilisesi nerede nasıl gidilir ve neden ziyaret edilir hepsine dair detaylı bilgileri sizler için derledik.
Her ayın birinde dolup taşan Ayın Biri Kilisesi nasıl gidilir herkes çok merak ediyor. İstanbul’da gezilecek en güzel tarihi yerlerden biri olan kilise her ayın birinde dolup taşıyor. Dilekler dileniyor ve herkes kilisenin önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.
Tarihi geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan Ayın Biri Kilisesi belirli dönemlerde ziyarete açılmakta ve dini ayinler için ziyaretçilerin hizmetini sağlamaktadır. Sadece ayın birinde herkesin akın ettiği kilisede dilek dileyenler bulunur. Halk arasında bilinen diğer bir adı da Vefa Kilisesi olan tarihi yapının altında kutsal kabul edilen ayazma yer alır. Ayazma Hristiyan dini için çok önemli olan kutsal kabul edilen su kaynağı olarak biliniyor. Bu kilisenin altında da yer alan ayazma sayesinde dileklerin kabul olduğu ve isteklerin gerçekleştiğine inanılıyor. Buna inana herkes her ayın birinde kilisenin kapısında uzun kuyruklar oluşturuyor.
İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alan Ayın Biri Kilisesi, Fatih ilçesinin Vefa semtimde yer almaktadır. Kendi aracınızla da gidebilirsiniz. İstanbul Manifaturacılar Çarşısı’nda ara sokaktan geçmenizden sonra 50 metre ilerde Ayın Biri Kilisesi’ni görebilirsiniz. En rahat şekilde otobüsle Ayın Birik Kilisesi’ne ulaşabilirsiniz. Ayın Biri Kilisesi’ne giden otobüs hatları;
Taksim: 97T, 71T, 89C Numaralı Otobüs Hattı
-Eminönü: 97A, 35 Numaralı Otobüs Hattı
Beşiktaş: 28T Numaralı Otobüs Hattı
Mecidiyeköy: 69A Numaralı Otobüs Hattı
İstanbul Fatih’te yer alan kilisenin bilinen iki farklı hikayesi bulunuyor. Bunlardan birincisi Rum aile tarafından kilisenin satın alınmasıyla başlıyor. Evin aile üyelerinden biri olan Maria adlı bir kız, evde gece uyurken rüya görüyor. Rüyasında Meryem Ana’yı gören kız, bu rüya ile evin yani kilisenin altında ayazma olduğunu öğreniyor. Uyandıktan sonra durumu ailesine anlatan kız sayesinde işler büyüyor ve evin altı detaylı olarak araştırılınca gerçekten ayazma olduğu ortaya çıkıyor. Ayazmanın anlamı ise Hristiyan dininde şifalı olduğuna inanılan su kaynağıdır. Bu araştırma sonucunda ise ev kiliseye çevriliyor ve o günden sonra kilise olarak hizmete açılıyor.
Diğer hikayesi ise herkesin bildiği başka bir hikâye. Daha yakın bir geçmişe sahip ve Ayın Biri Kilisesi’nin adının da alındığı bu hikâye herkesçe biliniyor. Yılda sadece bir kez ve ayın birinde toplanarak ayin yapılması sonucu adını Ayın Biri Kilisesi olarak alan tarihi yapıda her ocak ayının birinde gerçekleşiyor.
Bu dönemde oldukça ziyaretçi alan kilise yıl içerisinde ise her ayın birinde dilek dileyen kişilerle dolup taşıyor.
Kiliseyi ziyaret saati bulunmuyor. İstediğiniz saat ve gün aralığında giderek kiliseyi gezebilirsiniz. Haftanın yedi günü açık olan kilisede tarihi yapıyı keşfedebilirsiniz. Tarihi 1080 yılına kadar uzanan tarihi yapı seneler içerisinde yok olmaya yüz tutmuş. Seneler sonra bir Rum aile tarafından satın alınan kilise ev olarak kullanılmaya başlanmış. Ancak altındaki ayazma suyu ortaya çıkınca yeniden kilise olarak ibadete açılması uygun görülmüş.
1755 yılında kilise özel bir restorasyonla ibadete açılmış ve herkesin ilgisini çeken kilisenin tarihi günümüze kadar böylece gelmiştir. Hristiyan dini açısından çok önemli bir yeri olan kilise günümüzde dahi ibadet için kullanılmaktadır.
Her ayın birinde ziyaretçilerin akınına uğrayan kiliseden anahtar alan herkes dilediğini dileyip bu anahtarı dileği gerçekleşene kadar yanında taşıyor. Dileği gerçekleştiğinde ise anahtarı getirip kiliseye yeniden bırakıyor. Türkiye’nin dört bir yanından kiliseye gelenlerin yanı sıra dünyadan da Ayın Biri Kilisesi’ne gelen binlerce kişi bulunuyor.
Mersin’den sabah ilk uçakla gelen bir aile, İzmir’den otobüsle yola çıkan bir grup, Gürcistan’dan ve Yunanistan’dan özel turlarla gelenler…
Rusya’dan gelen bir kişi ise geçen yıl burada dilediği bir şeyin gerçek olduğunu ve bu yıl yine geldiğini söyledi.