İnsanlık tarihi boyunca hala daha araştırmaları yapılmaya devam edilen “İnsanlar neden hasta olur?” sorusuna ünlü hekim İbn-i Sina yazdığı eserlerde bunun cevabını vermiştir. 11. yüzyılda yaşamış olan İbn-i Sina, insan hastalıkların en büyük nedenlerin çevresel ve ruhsal etkenlerden kaynaklandığını ifade etmiştir. İbn- i Sina’nın yıllar önce kaleme aldığı “El-Kanun fi’t-Tıbb” (Tıbbın Kanunu) adlı eserinde insan sağlığının üzerine anekdotlar vermiştir. Peki, İbn-i Sina’ya göre insanlar neden hasta olur?
İbn-i Sina’nın tıbbı kitaplarından insan sağlığı üzerine verdiği birçok öneri ve ipuçları bulunmaktadır. Doğanın sunduğu güzellikleri kullanarak pek çok hastalığın tedavisi için öneriler sundu. İbn-i Sina insanların hasta olma sebeplerinin altında yatan nedenlere dair açıklamaları incelenmiştir. Ünlü hekim, insan hastalığının fizyolojik temelle sınırlı olmadığını ruhsal ve çevresel faktörleri bünyesinde barındırabileceğini dile getirmiştir.
İşte İbn-i Sina’ya göre insanların hasta olmasının nedenlerinden bazıları şunlardır:
Eski zamanlardan günümüze kadar gelen bu ipuçları modern tıbbın alt yapısında da bu işaretler yer almaktadır. Birçok hastalığın ve kronik rahatsızlıkların altında stres, üzüntü, yanlış beslenme ve uykusuzluk gibi durumlar yatmaktadır.
Yaşam kalitesinin düşmeye başlaması ile hastalık oranlarında da artışlar gözlemlenebiliyor. Hayat koşuşturmacası içerisinde düzenli uyku uyulmadığında, beslenme düzenine dikkat edilmediğin vücut indeksi ve bağışıklık seviyesi düşmeye başlamaktadır. Sağlığınızın bozulmaya başlama sebepleri arasında vücudun kendi içerisinde yaşadığı sorunlar dışında, kendi hayatınızda yaşadığınız sorunlar da bunlara etken olabiliyor.
11. yüzyılda İbn-i Sina insan hastalığının ortaya çıkma sebeplerine dikkat çekerek, uyarılarda bulunmuştur. İbn-i Sina yazdığı birçok tıp kitabında insan hastalığının altında yatan sebepler için stres, öfke, üzüntü gibi duygusal çalkantıların olabileceğini ifade etmiştir. Duygusal çöküşün verdiği etkiyle vücut direnciniz kırılabilir ve hastalıklara zemin hazırlayabilirsiniz. ifade etmiştir. Modern tıp dünyasında “psikosomatik hastalıklar” olarak ifade edilir.