Eski kadim zamanlardan günümüze kadar ulaşan takvim çeşitleri mevcuttur. Eski zamanlarda Peygamberler tarafından ilk olarak Mısır ve Sümerliler ilk ay takvimini kullandılar. Peygamber Efendimizin zamanında ise Hicri takvim kullanılmaya başlanmıştır. Ay Takvimi ise İbrani ve Nepal ülkeleri resmi olarak kullanmaya devam ettiği olarak bilinmektedir. Bilim insanı Steiner, ay takvimi teorisini günümüze kadar ulaştırmıştır. Peki, Ay takvimine göre ne ne zaman yapılır? Ay takvimi neye göre yapılır?
Kamerî takvim veya Ay takvimi, Dünya’nın Güneş çevresindeki hareketleri yerine Ay’ın tam devrelerini temel alan takvimdir. “Mevsim yılı” da denilen Ay takvimi, bir Güneş yılında 12.37 sinodik ay bulunur ve ay senesi daha çabuk tamamlanır. Ay takvimlerini Güneş takvimine çevirirken, belirli bir sürenin ilave edilmesi gerekmektedir.
Aynı zamanda ayın başlangıç takvimi takvimden takvime değişiklik gösterebilir. Kimi takvimlere göre yeni ay, dolunay veya hilal ile başlayabilir, diğer takvimlerde ise detaylı hesap kullanılabilir.
Geçmişten günümüze birçok kişi ay takvimini kullanarak, ekim, dikim, budama ve hasat gibi işleri düzenlemek için tercih edilir. Doğanın yönüyle ve dengesiyle ekimlerin gelişip, büyümesi sağlanır. İşte ay takvimine göre neyi ne zaman yapacağınız!
Ay takvimine göre Yeni Ay zamanı yapılacaklar
Yeni ay, ayın büyüme evresi olarak nitelendirilir. Yeni ayla süreç başlar 14 gün sonra dolunay ile son bulur. Ay takvimine göre yeni ayda yapılacaklar:
Ay takvimine göre Dolunay zamanı yapılacaklar
Ay takvimine göre Dolunay zamanı ay küçülme evresine geçer. 14 gün boyunca süren Dolunay etkisi süresince ve son dört günde düzenlemeler yapılır. Ay takvimine göre dolunay zamanı yapılacaklar: