Gaz sıkışması, tıpkı kalp ağrısı, kalp spazmı ve göğüs ağrısı gibi şikayetlerle meydana gelebilir. Çoğu zaman kalp krizi olarak düşünülen gaz sıkışması, hemen hemen kalp krizi şeklinde görülür. Oldukça şiddetli ve rahatsız edici olan gaz sıkışması, kalp hastalığı belirtileri taşısa da sindirim sistemiyle alakalı bir sorun olabilir. Peki, gaz sıkışması nedir? Kalp ağrısı ve gaz sıkışması arasındaki farklar neler? Kalp ağrısı ve gaz sıkışması arasındaki farkları sizin için araştırdık. İşte detaylar…
Kalp ağrısı, kalp hastalıkları, mide, safra kesesi, akciğer hastalıkları ve yemek borusu gibi organlara bağlı olarak ciddi hastalıklara sebebiyet verebilir. Kalp ağrısı, göğüsün orta hattında oluşan çoğunlukla batıcı bir şekilde nefes alıp vermekle değişen ağrı türüne denir. Kalp ağrısı, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir.
En ciddi kalp ağrısı türü kalp damar hastalığı ile meydana gelen göğüs ağrısıdır. Kalp ağrısı; kalp krizi, kalp kapakçıklarında çökmeler, aort damar yırtılmaları, kalp zarı iltihabı gibi nedenlere bağlı olarak kendisini gösterir. Bunun haricinde kalp sağlığı dışında kalp ağrıları da meydana gelebilir.
Özellikle boyun fıtığı, kemik, iskelet ve kaburga sistemi, sinir sıkışmaları da kalp ağrısına neden olur. Aynı zamanda mide, safra kesesi ve bağırsaklarda görülen rahatsızlıklar da kalp ağrısını tetikler. Zatürre ve akciğer dokusundaki bozukluklar da kalp ağrısı olarak yansıyabilir.
Gaz sıkışması günlük yaşantımızı oldukça olumsuz yönde etkileyen bir problemdir. Gaz yapan gıdaların tüketimi, hava yutma, hızlı yemek yeme gibi sindirim sistemi bozukluklarıyla meydana gelen gaz sıkışması, şişkinliğe ve kalp ağrısına neden olabilir. Sindirimin bir parçası olan gaz sıkışması, gazın karında birikerek şişkinliğe neden olmasına denir.
Sindirim sistemindeki çeşitli bozukluklar karında şişkinliğe ve göğüste ağrıya neden olabilir. Vücutta oluşan gaz, dışarı atılmadığında sancı ve gaz sıkışması meydana gelir. Aynı zamanda gaz sıkışması karında gözle görülür bir büyümeyle birlikte spazm ve karın ağrılarına neden olur.
Besinleri hızlı ve yeterince çiğnemeden tüketmek, sakız çiğnemek, çiğneme esnasında konuşmak, şeker emmek gibi nedenler gaz sıkışmasına neden olur. Çünkü bu tarz hava yutulmasına neden olan durumlar, sindirim sorunları oluşturarak gaz sıkışmasını meydana getirir. Bu da karında şişkinliğe ve kalp ve göğüste şiddetli ağrılara neden olur.
Gaz sıkışması, mide ekşimesi ve kalp krizi gibi belirtilere sahip olsa da kalp ağrısından farklılık gösterir. Fakat çoğu zaman gaz sancısı, kalp ağrısı, kalp krizi, kalp spazmı olarak hissedilebilir. Gaz sıkışması, tamamen sindirim sistemiyle alakalı olup, genellikle midede toplanan gaz sonucu oluşur.
Kalp ağrısı ve gaz sıkışması arasında her ne kadar benzerlik olsa da belirgin farklar yer alır. İşte kalp ağrısı ve gaz sıkışması arasındaki farklar…
Gaz sancısı; geğirme, şişkinlik, gerginlik, yanma hissi, şişkinlik, göğüste bıçak saplanır gibi bir ağrı, karın ağrısı, ve kilo alımı gibi belirtilerle meydana gelir.
Kalp ağrısı ve krizi; kollarda omuzlarda, çenede ve ağızda ağrı, kalp çarpıntısı, bulantı, göğüs rahatsızlığı, hızlı kalp atışı, bayılma, baş dönmesi ve soğuk ter gibi belirtilerle oluşur.