Yaz aylalarının en sevilen meyvesi karpuz, yüksek su oranı ve serinletici özelliği ile yazın sıkça kullanılan bir meyve oluyor. Ancak, son zamanlar da ortaya çıkan karpuz zehirlenmelerindeki artış bu meyveyi sevenlerin yeni korkusu oluyor. İşte detaylar…
Yaz mevsimi denilince ilk akıllara gelen meyve karpuz oluyor. Sadece yaz aylarının kavurucu sıcaklarında değil diyet yapanların, sağlıklı beslenmeye özen gösterenlerin ve sadece serinlemek isteyenlerin vazgeçilmezi oluyor. İçindeki vitaminler sayesinde potasyum, magnezyum ve antioksidanlar açısından zengin içeriğiyle adeta bir sağlık deposu oluyor.
Fakat bu kadar iyi olan bir meyve yanlış koşullar da saklanırsa yaz aylarının korkulu rüyası oluyor. Besin zehirlenmesine yol açan bu durum sanıldığının aksine sonuçları çok kötü olabiliyor. Bu durumları yaşamamak için gerekli önemleri almak hem sizi hem de sevdiklerinizi koruyor. Doğru karpuz seçimi yapmak, karpuz zehirlenmesinin önüne geçerek önemli bir yere sahip oluyor.
Tükettiğimiz besinler yaşamı devam ettirmek için gereken temel besleyici besinler arasında yer alıyor. Besinler vücudun fonksiyonlarının devam edebilmesini sağlayabilmesi için gerekli vitamin ve mineralleri vücuda taşıyor. Besinlerin de çık fazla tüketilmesi, yanlış tüketilmesi, bozulmuş gıdaların tüketilmesi gibi gıda zehirlenmelerine neden oluyor.
Karpuz zehirlenmeleri yaz aylarının yeni korkusu oluyor. Belirtileri ise diğer gıda zehirlenmelerinde görülen belirtilerle çoğu zaman benzerlikler gösterir. Mide bulantısı, ishal, kusma, halsizlik gibi refleksler vücudun zehirlenmeye karşı geliştirdiği önlemlerdir. Bunların yanında baş dönmesi, ağız kuruluğu, midede kramp, ateş ve terleme karpuz zehirlenmesinin belirtisidir.
Karpuz bozulmaları ise belirli bir gözlem ile takip edilebilir. Eğer, karpuz üzerinde küflenme görülmesi durumunda karpuz kesinlikle tüketilmemelidir. Küflü kısmı kesip kalan kısmını yemek de riski ortadan kaldırmaz. Bu yüzden küflenmiş karpuzu hiçbir şekilde tüketmemek daha sağlıklı olur.
Karpuzun kabuğunda yumuşama oluştuysa ve kabukta kahverengileşmeler görülüyorsa bu belirti de karpuzun bozulduğunun habercisidir. Karpuzun tadında ve kokusunda bir değişiklik olması karpuzun bozulduğunu gösterir. Tadı ve kokusu değişen karpuzların da tüketilmesi riskli olur. Karpuz zehirlenmeleri, karpuz tüketilmesinden en az 2 saat sonra ortaya çıkar.