Kışlık konserveler ne zaman yapılır? Konserve yapımına ne zaman başlanmalı?

Kış gelmeden konserve yapmadan duramayanlar şimdiden hazırlıklara başlıyor. Pazarda sebzeler taze taze yer alırken, kış için konserve ne zaman yapılmalı sorusu da akıllarda beliriyor. Böylece hem ekonomik hem de sağlıklı bir kış stoğu hazırlanmış oluyor. Peki kışlık konserveler ne zaman yapılır? Yaz mevsiminde konserve yapımına ne zaman başlanmalı? İşte cevabı...

21 Temmuz 2025
0 Yorum
konserve nasil zehirler ev yapimi k 66NK

Yaz mevsiminin bereketini sunduğu sebzeler, kışlık konserve yapımı için tezgahlardaki yerini aldı. Hem uygun hem de taze sebzelerin olduğu bu mevsim konserve yapmak için altın günler olarak değerlendiriliyor. Biberinden, fasulyesine, bezelyesinden domatesine kadar bolca olan sebzeler, kışın konserve yapımı için bekliyor. Peki konserve yapımı işine hangi zamanda girişmeli? Hangi sebze hangi aylarda yapılmalı, kışlık konserveye ne zaman başlanmalı? Kışlık konserveye dair tüm detaylar haberimizde…

KIŞLIK KONSERVELER NE ZAMAN YAPILIR?

Ev yapımı kışlık konserveler için en iyi zaman Temmuz ayının ortasından başlayarak, eylül sona kadar devam eder. Konservelik sebze ve meyveler bu zaman diliminde güneşi tam aldıklarından, konserve yapanlar için bu zaman dilimini altın değerindedir.

1302


Sebze ve meyveler bu zaman içinde tamamen olgunlaşır ve oldukça lezzetli de olur. Domates, bezelye, biber, bamya ve fasulye gibi konservelik besinler, özellikle Ağustos ayında en taze halleriyle toplanarak kavanozlara yerleştirilmeye başlanır. Havanın sıcak olması da bozulma riskini en aza indirir.

94bd0a2d97bdc5fe9176e0feda7d9e35


KONSERVE YAPIMINA NE ZAMAN BAŞLANMALI?

Konserve yapmak için meyvelerin en olgunlaşmış ve en uygun fiyatlı zaman dilimini kollamak gerekiyor. Bu Temmuz ortasına işaret eder. Pazar tezgahlarında domatesin fiyatı iner, biberler bol bol tezgahtaki yerini alır. Tam bu sırada konserve yapanlar işe koyulmaya başlarlar. Kavanozlar hazırlanır, eldivenler takılır.

maxresdefault 24


Konserve hazırlıkları Temmuz ayının son günleri ve Ağustos’un ilk haftalarında başlar. Közlenen kapya biberler, domatesin sosları, bamya ve fasulye konserveleri yapmak için bu dönem oldukça verimlidir. Eylül ayında artık konserve telaşı yavaş yavaş bitmeye başlar. Barbunya, patlıcan, biberler ve turşuluk alınan salatalar kavanozlara doldurulur.

maxresdefault 1 6


KONSERVELER NEREDE SAKLANMALI?

Konserve yapanlar çok iyi bilir ki, iş sadece konserveleri hazırlamakla bitmez. Doğru saklama koşulları da fazlasıyla önemlidir. Çeşit çeşit yapılan konserveler için en iyi saklama ortamı ise güneş almayan, kuru ve hava sirkülasyonu olan yerlerdir.

Konserveleri kullanmaya başlamadan önce de bozulup bozulmadığı, kavanoz kapaklarının şişip şişmediği mutlaka kontrol edilmelidir. Kavanoz kapağını açtıktan sonra kötü bir koku ve tatta değişiklik varsa, asla tüketilmemelidir.