Evde konserve hazırlıkları başlarken, herkesin gözünden kaçan ufak bir detay var. Konserve kapakları bazı durumlarda sağlık riski oluşturabiliyor. Konserve kavanozları ne kadar temizlenirse temizlensin, kapaklar bazen sağlık açısından tehlikeli olabiliyor. Uzmanların özellikle dikkat çektiği nokta, ezilmiş veya deformeye uğramış konserve kavanozları kapaklarının güvenli olmadığı. Peki hangi tür kapaklar tehlikeli? Konserve kapaklarında hangi besinler saklanılmaz? İşte içinde asla besin saklamamanız gereken o kapaklar…
Evde konserve yapımına başlanırken, konserve kapakları steril edilir. Ancak çoğu zaman kapakların durumu önemsenmez. Oysa konserve kapakları dış koruyucu olarak önem taşıyor.
Kullanılmış kapaklar, iç kısmı çizik olmuş kapaklar, paslanma belirtisi başlamış kapaklar ve bombesi çıkmaya yüz tutmuş kapaklar bu koruma görevini tamamen yerine getiremez. Vakum özelliğini yitirmiş konserve kapakları, içinde besin olan kavanozlara mikroorganizmaların girmesine neden olabilir. Böyle durumlarda da küflenme, bozulma, kokuda değişiklik ve hatta zehirli mikropların çoğalması gibi riskli faktörler görülebilir.
Konserve kapakların iç yüzeyinde, kapağı kavanoza tutunmasını sağlayan bir conta bulunur. İlk kullanıldığında esneklik gösteren conta, kavanozla arasında vakum oluşturur. Kavanozun kapağı açıldığı zaman conta ilk zamanki esnekliğini kaybeder. Tekrar sıkıldığı zaman aynı etkiyi vermeyen kapak sızdırmaya başlayabilir. Temizlense bile sağlık açısından risk oluşturabilir.
Metal kapaklarda oluşan pas ve gözle fark edilmeyen kimyasal kalıntılar, besine direkt bulaşabileceğinden, özellikle risk oluşturuyor.
Bazı besinler, tekrar tekrar kullanılmış ve hasarlı kapaklarla üstü örtüldüğünde hızla bozulur. En riskli grupları ise asitli ve sulu gıdalar oluşturur. Bunlara en iyi örnek domates sosları, meyve kompostoları, turşular ve sirkeli karışımlardır. Bu besinler en ufak pas, çizik veya deformasyon olmuş contalarla birleşince bakteri oluşumuna neden olur. Hem tad bozukluğuna hem de sağlık sorunlarına neden olan bu durumun en ciddi boyutu ise uygun şartlarda saklanmayan konservelerin botulizm denilen ölümcül bakterileri oluşturması.
Evde yapılan konservelerin tadı bir başka. Ancak bütün emekler bir kavanoz kapağıyla çöp olabilir. Bu nedenle ikinci defa kullanılan, bombesi çıkmış ve çizilmiş konserve kapağı kesinlikle güvenli değil. Özellikle sağlık için kavanoz kapaklarına dikkat etmekte fayda var.