Kulak yanması ne anlama gelir? Kulak yanmasının nedenleri ve tedavi yöntemleri

Kulağın içinde, üzerinde veya çevresinde yanma hissi sık karşılaşılan bir problemdir. Kulakta yanma hissine kaşıntı, kızarıklık ve ağrı da eşlik edebilir. Genellikle enfeksiyondan ve psikolojik nedenlerden kaynaklanır. Kulak yanması neden olur? Nasıl geçer? Hangi doktora gidilir?

18 Ekim 2022
0 Yorum
UN 27

Kulakta yanma hissi ortakulak iltihabı, stres, depresyon, alerji gibi çeşitli nedenler sonucu meydana gelebilir. Tedavi sorunun nedenine göre değişir. Depresyondan kaynaklıysa doktor psikiyatrik ilaç reçete edecektir, enfeksiyon söz konusu ise antibiyotik verilir.

KULAKTA YANMA HİSSİ NEDEN OLUR?

Psikolojik nedenler: Stres, depresyon ve üzüntü kulakta yanma sorununu tetikleyebilir. Kaygı, öfke veya utanç gibi duygusal tepkilerde kulak yanması ve kızarması yapabilir.

Alerji: Kulağa takılan küpeler, saç spreyi, boya, kozmetik ve tüketilen bazı besinler de kulakta yanma hissine yol açabilir. Alerji nedeni tespit edilip uzak durulduğunda yanma hissi geçecektir.

Sinüzit: Sinüzit hastalığının bir belirtisi de kulakta yanma hissidir. Alerjik rinit, burnun eğri olması, burunda polip sinüzit hastalığına neden olabilir. Sinüzitin tedavisi ile kulakta yanma hissi de geçecektir.

Hormonal değişiklikler: Menopoz, hamilelik dönemi, regl dönemi gibi hormonal değişimlerin yaşandığı zaman dilimlerinde de kulakta yanma hissi görülebilir.

Sıcak veya soğuğa maruz kalma: Çok sıcak veya soğuğa maruz kaldığımızda kulaklarımız sıklıkla kızarır ve ısınır, kulak yanması meydana gelebilir.

Kulakta enfeksiyon ve orta kulak iltihabı: Kulak enfeksiyonları, orta kulakta biriken sıvının iltihaplanma ve ağrıya neden olmasıyla ortaya çıkar, kulakta yanma hissine yol açabilir.

UN 26

Kırmızı Kulak Sendromu (RES): Kırmızı kulak sendromu bir veya iki kulakta şiddetli yanma hissi olarak ortaya çıkan ve genellikle migren veya küme baş ağrılarının eşlik ettiği nadir bir durumdur. Sendrom hakkında çok fazla şey bilinmemekle birlikte, bir saatten birkaç saate kadar sürer ve her gün tekrarlayabilir.

Kan akışında artış: Alkol kullanımı, kullanılan ilaçların yan etkileri, baharatlı veya sıcak yiyecekler yemek de kan akışında artışa neden olup kulakta yanma ve kızarıklığa yol açabilir.

Seberoik egzama: Seboreik egzama, kulaklarda, kafa derisinde, sırtta ve yüzde kırmızı, sıcak, pullu lekelere neden olan bir cilt rahatsızlığıdır. Stres, hormonal değişiklikler ve hatta deterjanlar bu sorunu tetikleyebilir. Seberoik egzama kulakta yanma hissi belirtisi verebilir.

Güneş yanığı: Doğrudan güneşe maruz kalınan uzun süreler UV ışığı nedeniyle ciltte hasara neden olabilir, kulakta yanma ve kızarıklık yapabilir.

Felç: Felç, vücutta kan akışı bozukluğu olduğunda ortaya çıkan bir hastalıktır, bir belirtisi de kulakta yama hissidir.

Cilt rahatsızlıkları: Kulakta akut cilt tahrişine neden olan rahatsızlıklar yanma hissine neden olabilir. Bunlar atopik dermatit (egzama), sedef hastalığı ve kontakt dermatit olabilir.

UN 25

KULAK YANMASI NASIL GEÇER?

Kulakta yanma sorununuz varsa Kulak Burun Boğaz doktoruna gidip tedavi olmalısınız. Tedavi sorunun nedenine göre değişir. Enfeksiyon varsa antibiyotik, mantar hastalığı varsa mantar ilacı reçete edilir. Kulak yanması probleminin tedavisi için Nöroloji doktoruna da gitmelidir. Nedeni kesin teşhis belirlenememiş kulak yanması için Psikiyatri bölümüne gidip doktorun vereceği ilaçlara devam etmelidir.

KULAK YANMASINA EVDE UYGULANABİLECEK TEDAVİ YÖNTEMLERİ;

Buzluktan buz küplerini çıkarıp beze sarın, bunu kulaklarınıza tutun.
Pamuğa veya beze biraz kolonya döküp kulağa tutmak da yanmaya iyi gelebilir.

Zeytinyağı ve çay ağacı yağı: Bu iki yağın birleşimi yanma ve ağrı hissini büyük ölçüde giderebilir.
Hint fesleğeni: Dört ila beş Hint fesleğeni (basil bitkisi) yaprağını ezin ve badem, zeytin veya jojoba yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırıp kulaklarınıza sürün.