Mersin’nin mahalle fırınlarında her sabah elinde tepsisiyle fırına gidenler, patlıcan ekmek almak için sıraya giriyor. Patlıcan ekmek taş fırında pişiyor ve lezzetine doyum olmuyor. Her sabah Mersin halkının kahvaltılarında yer edinen patlıcan ekmek evde nasıl yapılır merak ediyor musunuz? Patlıcan ekmek yaparken iç harç nasıl hazırlanır, nelere dikkat etmek gerekir? İşte babaanne usulü patlıcan ekmek tarifi…
Patlıcan ekmek yapımı aslında düşünüldüğü gibi çok zor değil. Ancak püf noktalarına çok dikkat etmek gerekiyor. Patlıcan ekmek yapmanın en önemli kilit noktası, hamur kıvamı ve fırın ısısındaki dengedir. Öncelikle hangi malzemeler kullanılır ona bakalım…
Hamur İçin:
4 su bardağı kadar un
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
Ele yapışmayan kıvam için ılık su
Tüm bu malzemeler karıştırılır ve yoğurulur. Üzeri örtülür ve dinlenmeye alınır. Bu aşama da hamurun iyice kabarması, iç harcın pişerken yumuşak kalmasını sağlıyor.
3 adet kemer patlıcan (iri olacak)
1 büyük kuru soğan
2olgun domates
2 yemek kaşığı biber salçası
Zeyinyağı (yarım çay bardağı)
Tuz, karabiber, pul biber
Patlıcanları çiğ olarak doğrayın. İsteğe göre hafifçe haşlanıp, yumuşak kıvama getirilebilir. Tüm malzemeler karıştırılır. Burada dikkat edilmesi gereken kural, harcın ne sulu ne kuru olması gerekir. Eğer öyle olmazsa ekmeğin altı hamur kalabilir.
Hamur bezelere ayrılır ve tabak büyüklüğünde açılır. Kenarları hafifçe kapatılır, üstü açık kalır ve ortasına da harcı konur. Böylece iç malzemenin fırında kızarmasını sağlar. Ekmekler hazır hale gelince fırın tepsisinde mahalle fırınına gönderiliyor. 15-20 dakika ekmekler pişiyor. Yumuşacık içi, çıtır mı çıtır kenarlarıyla fırından çıkar çıkmaz sıcak tüketiliyor. Şimdiden afiyetler olsun.