Yaz aylarında çok fazla tüketilen çilek, üzüm, şeftali ve çeri domatesi gibi sebze ve meyve dikkatli bir şekilde yıkanmalıdır. Çilek, böğürtlen ve yaban mersini gibi meyvelerin yıkanmasına çok dikkat edilmelidir. Direk olarak soyulmadan yenilen bir meyve türünden olmasından kaynaklı evinizde bulunan doğal malzemelerle pestisit oranını düşürebilirsiniz. İşte sebze ve meyve üzerindeki pestisit ilacından kurtulmanın 5 etkili yöntemi
MEYVE VE SEBZELERDE PESTİSİT NASIL TEMİZLENİR?
Sebze ve meyvelerin daha çabuk olgunlaşmasına ve büyüme durumuna yardımcı olabilmesi için kullanılır. Sebze ve meyvelerin türüne göre pestisit ilacını atma süreleri kısalabilir ya da azabilir. Pazardan ve manavdan alınan meyveleri ve sebzeleri yıkarken etkili olacak 5 yöntemi Dr. İbrahim Ersoy açıkladı. Yapılan araştırmalar sonucunda sebzeleri pestisitlerden ayırmada etkili olan 5 yöntem:
1- Ilık su + Ezilmiş hurma çekirdeği
Yüzde 99 oranında pestisitlerden temizlik sağladığı anlaşılmıştır.
2- Ilık su + Sirke
3- Ilık su + Karbonat
4- Ilık + Limon
5- Ilık su (40 derece)
Yüzde 30 ila 80 arasında pestisitlerde temizlik sağladığı görülmüştür.

SEBZE VE MEYVELER DOĞRU ŞEKİLDE NASIL YIKANIR?
Alışveriş yaptıktan sonra dolaba yerleştirmeden önce meyve ve sebzeleri doğru yöntemlerle yıkamalısınız. Hem kendi sağlığınız için hem de çocuklarınızın sağlığı adına meyveleri tüketirken daha güvenli bir şekilde yiyebilirsiniz. İşte sebze ve meyveleri doğru şekilde yıkama yöntemi:
- Çilekleri bir kase dolusu suyun içerisine koyun. Çileğin üzerine biraz tuz ekleyip biraz karıştırın. 10 dakika boyunca kasenin içinde suda bırakın. Kurt yumurtaları ve kirlerin çıktığını görebilirsiniz.
- Yeni dünya için bir kase dolusu suyun içerisine bir kaşık tuz ve karbonatı dökün. Ardından yeni dünyayı kasenin içerisine ilave edin. 10 dakika boyunca bekletin. Kurtçuk yumurtalarının yukarı çıkmasının ardından birkaç kez bol suyla durulayın.
- Kuru üzümleri ılık su dolu bir kaseye dökün. Bir kaşık nişastayı ilave ettikten sonra 5 dakika boyunca iyicene karıştırın. Kir dibe çökecektir. İki kez duruladıktan sonra kurulamaya bırakın.
- Dutları bir kase su dolu kabın içerisine koyun. Özel bir banyo kesesi alın. İki kaşık tuz dolu bir su kabında 6 dakika bekletin. Ardından su ile iyice durulayın. Bu şekilde böcek ilacı kalıntısı kalmayacaktır.

- Yaban mersinini su dolu bir kaba koyun ve içine bir kaşık tuz dökün. 10 dakika bekletin. Yüzeyinde beyaz tabakayı yıkamayın. Pulpadan daha besleyicidir.
- Kiraz domatesler için domatesleri örtecek kadar su ilave edin. İçerisine biraz un ekleyin. Kiraz domateslerin kabuklarını nazikçe ovalayın. Kabukları daha pembe bir renk alacaktır. Sonrasında temiz su ile durulayın.
- Tüylü şeftaliler için bir avuç tuz alın. Tuzla birlikte şeftaliler ovalayın. Ardından temiz su ile durulayın. Şeftali kabuğu pürüzsüz ve parlak hale gelir.