Nikotinamid mononükleotid (NMN), vücudunuzdaki her hücrede bulunan bir bileşik olan nikotinamid adenin dinükleotidin (NAD+) bir parçasıdır. Yaşlanmayı yavaşlatmak, enerji seviyelerini artırmak ve hücresel sağlığı aynı anda korumak artık çok kolay. Bilim dünyasında son yıllarda adından sıkça söz ettiren NAD+ destekleyicileri, özellikle de NMN (Nikotinamid Mononükleotid), bu hedeflerin anahtarı olarak ön plana çıkıyor. Peki, son dönemlerin popüler takviyesi NMN kaç yaşında alınmaya başlar? NMN içeren besinler neler? İşte NMN takviyesi hakkında merak edilenler…
Nikotinamid mononükleotid (NMN), vücutta doğal olarak bulunan ve NAD+ üretiminde rol oynayan bir moleküldür. NAD+ ise hücresel enerji üretiminden DNA onarımına kadar birçok kritik biyolojik sürecin temel işlevcisi olarak karşımıza çıkar. Yaş ilerledikçe vücuttaki NAD+ seviyeleri düşüş gösterir.
Bilim insanları işte bu noktada NMN takviyelerinin oldukça önemli olduğunu dile getiriyor. Bilim insanlarının yaptığı çalışmalar, NMN’in yaşlanmayı yavaşlatabileceğini ve metabolik sağlığı desteklediğini ortaya koyuyor. Bilim insanlarının bu görüşleri ise NMN’i kısa sürede biyoteknoloji dünyasının gözdesi haline getirmeyi başardı.
Nikotinamid mononükleotid (NMN), ne işe yaradığı kadar kaç yaşında kullanılmaya başladığı da merakla araştırılıyor. Uzmanlara göre NMN takviyesine başlama yaşı kişisel sağlık geçmişi ve hayat tarzına göre değişiklik gösteriyor. Uzmanların tavsiyesi ise NMN takviyesine 30’lu yaşların ortasından itibaren başlamak yönünde.
Çünkü bu yaşlarda NAD+ seviyeleri düşüşe geçiyor. 40 yaş ve üzeri bireylerde ise etkileri daha belirgin hissedilebiliyor. Ancak kronik hastalıkları veya özel tıbbi durumu olanların, takviyeye başlamadan önce mutlaka uzman bir hekim görüşü alması gerekiyor.
Nikotinamid mononükleotid (NMN) takviyesini doğal yollarla alabilmenin mümkün olabileceğini biliyor muydunuz? Sağlıklı yaşamı desteklemek isteyenler için NMN takviyesi, dikkatle kullanılabilecek bir seçenek olabilir. Fakat doğal yollarla NMN takviyesi almakta oldukça mümkün. İşte NMN açısından zengin bazı besinler: