Pangastrit, günümüzde yaygın görülen, kronik bir gastrit hastalığıdır. Midenin iç yüzeyinde yer alan mukoza tabakasının iltihaplanması durumuna eritematöz pangastrit denir. Mukoza tabakasının iltihaplanması yani eritematöz pangastrit hastalığı kişi de hazımsızlık, mide yanması ve gaz sorununa yol açar. Daha çok yetişkin bireylerde görülen eritematöz pangastrit, sağlıklı beslenmeyle birlikte doktorun verdiği ilaçlar kullanılarak tedavi edilmektedir.
Midenin iç yüzeyinde yer alan ince zar tabakanın yani mukozanın iltihaplanmasına eritematöz pangastrit denir. Sağlıklı bir midenin rengi pembemsi, olup içerisinde beyaz, parlak bir salgı bulunur. Ancak eritematöz pangastrit hastalığında midenin hem rengi hem de görüntüsü değişir. Midenin rengi yer yer kırmızıya döner. Sağlıklı midenin görüntüsü girintili çıkıntılı iken eritematöz pangastrit hastalığında mide şiş bir görüntü alır.
Sürekli ağrı kesici gibi ilaçlar kullanmak
Bilinçsiz ve sağlıksız beslenmek
Kişinin sürekli stresli olması
Alkol, sigara gibi tütün ürünleri kullanmak
Midede bakteri oluşumu
Vücuttaki bağışıklık sistemi güçsüzleştiğinde, vücutta otoimmun gastrit oluşarak kronikleşebilir
Kişide gastrit problemi var olup tedavi olmadıysa, hastalık ilerleyerek eritematöz gastrite neden olabilir.
Prof. Doktor İbrahim Saraçoğlu pangastrit hastalığının bitkisel tedavisi için şu kürleri önermektedir;
Aktardan satın alacağınız kadife çiçeği bitkisini, sabah öğle ve akşam olmak üzere yemekten önce 1-2 tatlı kaşığı tüketilmelidir. Kadife çiçeğinin eritematöz pangastrit semptomlarını azaltma özelliği vardır. Düzenli olarak kulanıdlığında, pangastrit hastalığının ağrılarını dindirecektir.
Eritematöz pangastrit hastalığının bir diğer tedavi yöntemi ise, zencefildir. Zencefil 2 yahut 3 eşit parçaya bölünür. Bölünen zencefil parçası tuza batırılarak tüketilir. Zencefilin de mide hastalıklarını önleyici özelliği vardır. Zencefil bu sayede eritematöz pangastrit hastalığının ağrılarını dindirir.
Pangastrit hastalığını tedavi etmede etkili olan yöntemlerden biri de Hindistan cevizi suyudur. Hindistan cevizi suyu zengin içeriği sayesinnde, midedeki toksinleri temizlemeye yardımcı olur. Gün içerisinde 3-4 defa, bir çay bardağı Hindistan cevizi suyu içmek midedeki yanma ve ağrıyı dindirir.
Eritematöz pangastrit hastası olanların yemek konusunda dikkat etmeleri gereken bazı noktalar vardır. Pangastrit hastalarının beslenme stilini değiştirerek daha dikkatli ve sağlıklı beslenmeleri gerekir.
Pangastrit hastaları uzun süre aç kalmamalıdır, gün içerisinde üç ana öğün ve üç de ara öğün yapmaya dikkat etmelidirler.
Gün içerisinde aşırı yemek tüketilmemelidir.
Yağ oranı yüksek yiyeceklerden uzak durmalıdır.
Eritematöz pangastrit hastalarının kesinlikle alkol tüketmemeleri gerekir.
Lif içeriği yüksek olan besinler tüketilmelidir. Lif içeriği yönünden zengin olan sebze ve meyve tüketilmelidir.
Bol yağda kızartılmış yağlı, fazla baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Mide asidini yükselmeyen yiyecek ve içecek tüketilmelidir. Kafeinsiz içecekler tercih edilmelidir.
Zencefil, zerdeçal, sarımsak gibi besinler midede oluşan bakterilerin büyümesini engeller.
Eritematöz pangastrit hastalarının gazlı, asitli içeceklerden uzak durmaları gerekir.
Eritematöz pangastrit hastalığı belirtileri yaşayanların, Gastroenteroloji doktoruna gitmeleri gerekir. Doktor tıbbi geçmişiniz hakkında bilgi alacaktır. Pangastrit hastalığına neyin neden olduğunu tespit ettikten sonra, gerekli tedavi planı çizecektir. Eritematöz Pangastirt hastalığı mide enfeksiyonundan kaynaklanıyor ise, doktorunuz mide koruyucu yahut antibioyotik reçete edecektir. Şayet pangastirt hastalığına stres neden oluyorsa doktorunuz düşük dozlu antidepresan reçete edebilir.