Evlerin en çok kullanılan bölümleri şüphesiz parkelerdir. Hijyen açısından çok daha fazla önem vermemiz gereken parkeler, sadece toz alınarak geçiştiriliyor. Bu durum parkelerde küf ya da bakteri oluşması için yeterli oluyor. Evet, görünüşte belki pırıl pırıl parlayan parkeler, iç yüzeyinde mikrop barındırabiliyor. Hele ki çocuklu olan evlerde bu durum ciddi sonuçlara kadar varabiliyor. Parke deyip geçilen bu alanlar yeterince temizlenmediğinde sağlık açısından olumsuz vakalara neden olabiliyor. Peki parke temizliği nasıl olmalı, nelere dikkat edilmeli? İşte parke temizliğinde yapmanız gerekenler…
Parke yüzeylerinin temizlenmesi maalesef yeterli olmuyor. Parkeler ahşap ve gözenekli yapıya sahip oldukları için, zaman geçtikçe içinde küf ve mantar gibi sağlığa zarar veren yapılar oluşuyor.
Parkelerin içinde bulunan mikroskobik gözenekler, tozu, teri, kiri hatta paspas ederken kullanılan deterjanı dahi içine hapsedebiliyor. Bebekli ya da çocuklu evlerde durum daha ciddi ve riskli oluyor. Emekleyen bebek ya da yerlerde oynayan çocuk farkında olmadan bu zararlı mikroplarla temas halinde oluyor.
Bol su kullanmak, parkeleri temizlerken yapılan en büyük hatadır. Bol su kullanarak yapılan temizlikte hem parkeler zarar görüyor hem de parke aralarına sızarak küf oluşturuyor. Yanlış temizlik ürünleriyle temizlenince zararı kat ve kat artıyor. Parkenin yüzeyi matlaşıyor ve odanın içindeki sağlık açısından zararlı kimyasallar solunuyor.
Parke temizlerken en doğru ve güvenli yöntemlerden biri, fazla su kullanılmamasıdır. Hafif bir silme işlemi yeterli olabiliyor. Özellikle bu işlemi yaparken de mikrofiber bez tercih edilmeli. Temizlik suyuna gelince kimyasal yerine sirkeli su en güvenli yöntem olacaktır. Böylece bakteriler oluşmaz ve parkelerinizi temizlerken iz de kalmaz. Sirke kokusundan rahatsız olanlar temizlik suyunun içine lavanta yağı ya da limon yağı ekleyebilir. Temizlik yaparken odanıza böylece hoş bir kokuda yayarsınız.
Derin temizlik yaparken, süpürge yardımıyla parkelerin içi önce süpürülebilir. Toz ve kırıntıları bu şekilde aldıktan sonra, hafif ıslakbir bezle silerek parke temizliğini en doğru ve güvenli şekilde tamamlamış olursunuz.