Şap hastalığı insanlara bulaşır mı? merak konusu oldu. Temel olarak çiftlik hayvanlarını etkileyen şap hastalığında önemli ekonomik ve ticari sonuçlar söz konusudur.
İnsan sağlığı açısından incelendiğinde önemli olan şap hastalığı hayvandan insana bulaşın nadir olması ve insandan insana bulaş olmaması nedeniyle büyük bir risk barındırmıyor.
Hastalığın yayılımının önlenmesi açısından hayvan aşılaması ve hijyen uygulamaları başta olmak üzere tedbirlere uyulması gerekiyor.
Hastalık hayvandan insana doğrudan temas yoluyla bulaşabiliyor. Bu hastalık öncelikle bir hayvan hastalığı olup tipik olarak insanları etkilemiyor.
Hastalığa neden olan virüsün insanları enfekte etme potansiyeli oldukça düşük oluyor.
Bununla beraber nadir de olsa özellikle veteriner hekimler, hayvan bakıcıları olan kişiler enfekte olabilir.
Hastalık, influenza veya Covid-19’da olduğu şekilde, solunum yoluyla yayılım sağlıyor.
İyileşme durumu hızlı olan şap hastalığı nadir ciddi komplikasyonlara neden olur.
Eğer bir kişi Şap hastalığına yakalanırsa, semptomlar hafif ve geçici, hastalık kendi kendini sınırlayıcı özellikte olur.
Ellerde, ayaklarda, ağızda kabarcık benzeri yaralar ve ateş gibi durumların görüldüğü şap hastalığında iyileşme hızlı olur.
Ciddi komplikasyonlar son derece nadirdir.
İyileşmenin hızlı olduğu şap hastalığında semptomatik tedavi, hidrasyon, istirahat ve el hijyeni önerilir.
Şap hastalığından korunmak için el hijyeninin sağlanması gerekir. Hayvan bakımı esnasında çizme, tulum gibi koruyucu giysilerin olması gerekir. Sütün kaynatılarak ve etin iyi pişirilerek tüketilmesi önemlidir.
Sığır, koyun, keçi, domuz gibi çift tırnaklı hayvanları etkileyen bulaşıcı karakterde seyreden şap hastalığı akut seyirli ve zoonotik bir hastalık olup, hastalık duyarlı hayvanlar arasında hızla yayılım gösterebilir.
19’uncu Yüzyıldan başlayarak dünya genelinde pek çok ülkede görülmeye başlamıştır.
Hayvancılığın çok yapıldığı Ardahan ve Zonguldak gibi yerlerde şap hastalığı sıkça görülür.