Sarımsaktan sonra en güçlü antibiyotik kaynağı turşu! Soğuk havalarda koruma kalkanı oluyor

29 Kasım 2024
0 Yorum
AW339686 10 scaled

İzmit’te dükkan işleten turşucu Halil Arslan, 3 yıldır kendi imalathanesinde ürettiği doğal ve organik turşuları satışa sunduğunu belirtti.

Ürünlerin kilogram fiyatları, ekonomiye ve kaliteye göre gayet uygun olsa da, bazı müşteriler özellikle emekli vatandaşlar fiyatları pahalı bulabiliyor. Ancak Arslan, turşuların “gariban antibiyotiği” olarak bilindiğini ve doğal antibiyotik etkisiyle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendiren birçok kişiye hitap ettiğini belirtti.

SARIMSAKTAN SONRA EN GÜÇLÜ ANTİBİYOTİK

Turşucunun tezgahında 30 çeşit turşu bulunuyor ve en fazla ilgi görenler arasında sarımsak, beyaz lahana, mor lahana ve erik turşuları yer alıyor.

Kış aylarında, bu turşuların içerdikleri faydalı maddeler sayesinde özellikle bağışıklık sistemini güçlendirdiği düşünülüyor. Arslan ayrıca, hobi olarak meyve turşuları da yaptığını ancak bunların satışını yapmadığını ifade etti.

Halil Arslan, “Ürünlerimiz doğal ve organiktir. Turşularımızın fiyatları şu anki ekonomiye ve kalitemize göre gayet uygun. Çoğu turşumuzun kilogramı 180 TL’den başlıyor. Kendi özel üretimimiz olan bamya, sarımsak ve erik turşularının fiyatı bu sebzeler de pahalı olduğu için kilogram fiyatı 230 TL. Vatandaşlar fiyatlarımızı pahalı bulmuyor. Sadece emekli vatandaşlarımız alırken zorlanıyorlar ama gariban antibiyotiği, doğal antibiyotik olduğu için turşuyu tercih ediyorlar” dedi.

AW339686 01

TURŞUNUN FAYDALARI

Turluda bulunan yararlı bakteriler bağırsak sağlığını destekler, sindirimi iyileştirir ve mikrobiyomu dengelemeye yardımcı olur.

Probiyotikler, bağırsaktaki sağlıklı bakterilerin büyümesini teşvik ederek bağışıklık sistemini de güçlendirebilir. Dengeli bir bağırsak mikrobiyotası, genel bağışıklık fonksiyonu için gereklidir.

Salatalık, lahana (lahana turşusunda) ve sarımsak gibi birçok turşu sebzesi antioksidanlar açısından zengindir. Bu bileşikler oksidatif stresle savaşmaya ve vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olarak genel sağlığın iyileşmesine katkıda bulunur.

AW339686 02

Besinlerin bağırsaktaki emilimini artırır ve sağlıklı sindirimi teşvik eder. Ayrıca şişkinlik, kabızlık veya irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi sindirim sorunlarının semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilirler.

Turşular düşük kalorilidir, bu da onları özellikle kilolarını kontrol etmek isteyen kişiler için sağlıklı ve doyurucu bir atıştırmalık seçeneği haline getirir. Genellikle önemli kaloriler eklemeden yemeklere lezzet katmak için kullanılırlar.

Salatalık gibi turşu sebzeler (fermente edildiğinde) kalsiyum emilimine yardımcı olarak ve uygun kan pıhtılaşmasını teşvik ederek kemik sağlığında önemli bir rol oynayan K vitamini içerir.

AW339686 06

Bilimsel bazı araştırmalarda sirke bazlı turşuların insülin duyarlılığını iyileştirerek kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olabileceğini ve bunun özellikle tip 2 diyabet hastaları için faydalı olabileceğini öne sürüyor.

Turşular, tuz kullanarak yapıldığından hidrasyona oranını azaltır. Sodyum açısından zengin olmasına rağmen, özellikle yoğun fiziksel aktiviteden sonra elektrolit dengesini korumaya yardımcı olabilir.

AW339686 05

Salatalık ve lahana gibi turşu yapımında kullanılan sebzeler, sindirim sağlığı için önemli olan, kabızlığı önlemeye yardımcı olan ve düzenli bağırsak hareketlerini destekleyen lif açısından zengindir.

Turşularda yaygın bir bileşen olan sarımsak, iltihap önleyici ve bağışıklık sistemini güçlendirici özelliklere sahip allisin gibi bileşikler içerir. Bu, turşu sarımsağı vücuttaki iltihabı azaltmak için harika bir seçim haline getirir.